Tiszta Ázsia: a Viberen virágzik a feketetaxizás - egykori uberesek „romos” civil autókkal vadásznak utasokra

2019.01.16.

A Viber ingyenes telefonszolgáltató rendszerében szerveződtek csoportokba azok a „taxisok”, akik teljesen feketén, a szükséges engedélyek és taxióra nélkül nyújtanak szolgáltatást a fővárosban. A sofőrök jelentős része korábban az Uber kötelékében fuvarozott, ám a társaság 2016 nyarán kivonult Magyarországról, ezért új lehetőség után kellett nézniük. Így lettek „Viber taxisok”. A Privatkopo.hu munkatársa „beépült” közéjük.

Jelenleg mintegy 500-600 főre tehető azon áltaxisok száma, akik a Viber ingyenes telefonszolgáltató rendszerében szerveződtek csoportokba, és nyújtanak - a rendeletben meghatározott tarifáktól mintegy 20-25 százalékkal olcsóbban - személyszállítás szolgáltatást. Ezt úgy tudják biztosítani az utasok számára, hogy az autókban nincs taxióra, a fuvardíjat GPS alapján számolják ki, számlát nem adnak. A gépkocsik nem sárga színűek, sima civil járművek, szabadjelző nélkül.  


Ennek ismeretében nem meglepő, hogy az autók nem rendelkeznek taxiengedély-kivonattal, a vonatkozó rendeletben meghatározott speciális műszaki vizsgával, nem felelnek meg a taxikkal szemben támasztott környezetvédelmi előírásnak (legalább EURO V), valamint az életkorral (10 évesnél nem idősebb) összefüggésben támasztott követelménynek. A járművek többnyire idős, lestrapált, néhány százezer forint értékű „ipari hulladékok”, amelyekre sem taxi biztosítást, sem utasbiztosítást nem kötöttek az üzembentartók. (A legális taxiként üzemelő gépkocsik éves biztosítási díja általában 250-350 ezer forint között mozog.)


Az autókat bérbeadó cégek ugyancsak nem az adófizetés mintapéldányai, feketén, számla nélkül szedik be a havi bérleti díjakat, általános forgalmi adót, közterheket nem fizetnek, jellemzően 3-6 hónap után a „kukában” végzik, azaz a hatóságok számára elérhetetlenné, fantommá válnak. Aztán jöhet a már „bekészített” újabb társaság, és az újabb költségvetési csalások.

Úgy tudni, a csalásokra létrehozott vállalkozások legálisan működő taxi társaságoknak is kölcsönöznek gépkocsikat. (Erről bővebben az egyik következő cikkében számol be a Privatkopo.hu.)

Ami a gépkocsivezetőket illeti: személytaxi-vezetői igazolvánnyal szinte egyikük sem rendelkezik, ahogy a szükséges pályaalkalmassági minősítéssel (PÁV II.) sem.

Erre mondják pestiesen: minden unfrankó.


A Viber taxisok csoportjaiba csak meghívóval lehet bekerülni. Az utas megosztja, hol tartózkodik és hová kíván utazni, a sofőrök pedig ajánlatokat tesznek a viteldíj összegére vonatkozóan. A Privatkopo.hu információja szerint a „Viber taxisok” előszeretettel küldenek meghívókat a magukat különböző erotikus oldalakon telefonszámmal hirdető prostituáltaknak is, abban a reményben, hogy személyükben állandó kuncsaftokra lelhetnek, rendszeresen fuvarozhatják őket alkalmi (fizetős) partnereikhez és vissza.

A bűnügyi portál több forrásból származó értesülései szerint az áltaxis csoportok mögött szervezett bűnözői körök sejlenek fel, amelyek hatalmas károkat okoznak a központi költségvetésnek, valamint a törvényeket betartó taxi társaságoknak és független szolgáltatóknak.

(folytatjuk)

Privátkopó