Tiszta Ázsia: a Viberen virágzik a feketetaxizás - egykori uberesek „romos” civil autókkal vadásznak utasokra

2019.01.16.

A Viber ingyenes telefonszolgáltató rendszerében szerveződtek csoportokba azok a „taxisok”, akik teljesen feketén, a szükséges engedélyek és taxióra nélkül nyújtanak szolgáltatást a fővárosban. A sofőrök jelentős része korábban az Uber kötelékében fuvarozott, ám a társaság 2016 nyarán kivonult Magyarországról, ezért új lehetőség után kellett nézniük. Így lettek „Viber taxisok”. A Privatkopo.hu munkatársa „beépült” közéjük.

Jelenleg mintegy 500-600 főre tehető azon áltaxisok száma, akik a Viber ingyenes telefonszolgáltató rendszerében szerveződtek csoportokba, és nyújtanak - a rendeletben meghatározott tarifáktól mintegy 20-25 százalékkal olcsóbban - személyszállítás szolgáltatást. Ezt úgy tudják biztosítani az utasok számára, hogy az autókban nincs taxióra, a fuvardíjat GPS alapján számolják ki, számlát nem adnak. A gépkocsik nem sárga színűek, sima civil járművek, szabadjelző nélkül.  


Ennek ismeretében nem meglepő, hogy az autók nem rendelkeznek taxiengedély-kivonattal, a vonatkozó rendeletben meghatározott speciális műszaki vizsgával, nem felelnek meg a taxikkal szemben támasztott környezetvédelmi előírásnak (legalább EURO V), valamint az életkorral (10 évesnél nem idősebb) összefüggésben támasztott követelménynek. A járművek többnyire idős, lestrapált, néhány százezer forint értékű „ipari hulladékok”, amelyekre sem taxi biztosítást, sem utasbiztosítást nem kötöttek az üzembentartók. (A legális taxiként üzemelő gépkocsik éves biztosítási díja általában 250-350 ezer forint között mozog.)


Az autókat bérbeadó cégek ugyancsak nem az adófizetés mintapéldányai, feketén, számla nélkül szedik be a havi bérleti díjakat, általános forgalmi adót, közterheket nem fizetnek, jellemzően 3-6 hónap után a „kukában” végzik, azaz a hatóságok számára elérhetetlenné, fantommá válnak. Aztán jöhet a már „bekészített” újabb társaság, és az újabb költségvetési csalások.

Úgy tudni, a csalásokra létrehozott vállalkozások legálisan működő taxi társaságoknak is kölcsönöznek gépkocsikat. (Erről bővebben az egyik következő cikkében számol be a Privatkopo.hu.)

Ami a gépkocsivezetőket illeti: személytaxi-vezetői igazolvánnyal szinte egyikük sem rendelkezik, ahogy a szükséges pályaalkalmassági minősítéssel (PÁV II.) sem.

Erre mondják pestiesen: minden unfrankó.


A Viber taxisok csoportjaiba csak meghívóval lehet bekerülni. Az utas megosztja, hol tartózkodik és hová kíván utazni, a sofőrök pedig ajánlatokat tesznek a viteldíj összegére vonatkozóan. A Privatkopo.hu információja szerint a „Viber taxisok” előszeretettel küldenek meghívókat a magukat különböző erotikus oldalakon telefonszámmal hirdető prostituáltaknak is, abban a reményben, hogy személyükben állandó kuncsaftokra lelhetnek, rendszeresen fuvarozhatják őket alkalmi (fizetős) partnereikhez és vissza.

A bűnügyi portál több forrásból származó értesülései szerint az áltaxis csoportok mögött szervezett bűnözői körök sejlenek fel, amelyek hatalmas károkat okoznak a központi költségvetésnek, valamint a törvényeket betartó taxi társaságoknak és független szolgáltatóknak.

(folytatjuk)

Privátkopó


Közösségi kapcsolatok

 
 
 
 
 
 
 

Dugófigyelő

2020.05.26.
www.utv.hu

Utoljára feltöltött képek

Linkcsere

4Dimenzió Fixshuttle
Taxi 314
Szentendre
Rókalyuk
Tokio 170
Rádió Taxi
Szeged
Új Taxi
Tatabánya
 
Eurotravel   TAXI 3000   
Sziget taxi TaxiCentrum
Pannon Volán
Taxi, Pécs
MB Vip Service
taxi.lap.hu