A tervezett KRESZ módosításokról

2009.09.29.

D.A.S. Jogszervíz
A KRESZ módosításának tervezete már elkészült, ám jelenleg elfogadásáról még egyeztetések folynak. A tervezet a meglévő rendelkezéseket számos ponton módosítja, illetve teljesen új rendelkezésekkel egészíti ki. A jelenleg ismertté tett változtatások érintik a KRESZ szinte valamennyi fejezetét. A jelen cikk a teljesség igénye nélkül a tervezett főbb változások bemutatását tűzi ki célul.

A korábbiakhoz képest a járműveket érintően változás, hogy a jármű vezetőjének mielőtt járművével elindulna, a kormányberendezésen, a fékberendezésen, a gumiabroncsokon, a világító - és fényjelző berendezések működésén kívül a hatósági jelzések (rendszámtáblák) meglétét, állapotát is ellenőriznie kell. Ez utóbbiakat a járművön a felszerelésére kijelölt helyen, jól olvasható állapotban kell tartani, azt megváltoztatni, letakarni, vagy jogosulatlanul eltávolítani tilos.

Kiegészítést jelent, hogy a jelzőőr mellett a polgárőr piros fényű lámpával vagy jelző tárcsával adott jelzésére is meg kell állni.

A tervezet alapján az eddig sok kérdést felvetett, autópályákon kihelyezett hóesésére vagy esőzésre utaló kiegészítő tábla is teljes értelmet kap. A tábla alatt elhelyezett hóesésre vagy esőzésre utaló kiegészítő jelzőtábla azt jelzi, hogy a sebességkorlátozás csak a megjelölt időjárási körülmények vagy nedves útburkolat esetében érvényes. Kiegészítő táblával jelezhetik azt is, hogy a sebességkorlátozás meghatározott időszakra vagy bizonyos járműkategóriákra vonatkozik.

Az autópályákon gyakran találkozunk mind táblával jelzett, mind szöveggel különböző nyelveken kiírt "torlódás" felhívással. A tervezet ezt a táblát is bevezeti a veszélyt jelző táblák közé, amely azt jelzi, hogy az úton forgalmi akadályt képezhetnek a feltorlódott járművek. Szintén új táblaként jelenik majd meg a magánút tábla, amelyet a mindkét irányból behajtani tilos jelzőtábla alatt helyeznek el, ezzel jelezve, hogy az út a közforgalom elől el van zárva.
A tájékoztatást adó jelzőtáblák között bővítésre kerül a várakozóhelyet jelző tábla, amely alatt kiegészítő tábla jelezheti egyrészt a várakozó helyen való kötelező elhelyezkedés módját (pl. jobb oldali kerekekkel a járdára állva kell várakozni), másrészt azt, hogy a várakozóhely bizonyos járművek (pl. csak személygépkocsik, csak kerékpárok stb.) részére van fenntartva

Új tábla a nyitott kerékpársávot jelző tábla, amely a kerékpárosok egyirányú közlekedésére kijelölt kerékpársáv úttesten történő elhelyezkedését jelzi.
Nem változott az a szabály, hogy az autópálya és autóút úttestén - forgalmi okból szükséges megállást kivéve - továbbra is tilos megállni. Tilos azonban a leállósávon megállni vagy várakozni, kivéve, ha a jármű műszaki hiba miatt továbbhaladásra képtelen, a jármű a forgalmat ellenőrzi, útfenntartást, úttisztítást végez, a továbbhaladásra képtelen jármű elszállítását vagy a műszaki meghibásodásának elhárítását végzi, vagy megkülönböztető jelzést adó berendezését működtetik.

A korábbi elképzelésekkel ellentétben nem kell megállni a gyalogátkelőhelyek előtt, hanem azt a helyet, ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy a jármű vezetője elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni és amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.

A tervezetben pontosításra kerül a gyermekülés használata. A gépkocsiban vagy mopedautóban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermek a testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermekbiztonsági rendszert kialakításától függően a járműnek erre a célra gyárilag kialakított rögzítési pontjaihoz vagy az üléshez tartozó biztonsági övhöz, vagy ennek bekötési pontjaihoz kell csatlakoztatni. A gyermeket hevederekkel, pántokkal is rögzíteni kell a rendszerhez. A gépkocsi első üléséhez a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel, vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták. 3 évnél fiatalabb gyermek csak ilyen rendszerbe rögzítve szállítható.

Motorkerékpáron és segédmotoros kerékpáron utazó személynek becsatolt bukósisakot kell viselni.
A rendőrség és a közút kezelője mellett a közterület felügyelet - az üzembentartó értesítése mellett és költségére - is jogosulttá válik elszállíttatni azt a járművet, amely többek között megállást vagy várakozást tiltó jelzőtábla hatálya alá tartozó területen szabálytalanul várakozik, illetve a mozgáskorlátozottak gépkocsija részére fenntartott jelzőtáblával vagy útburkolati jellel megjelölt várakozó helyen várakozik jogosulatlanul. A jármű elszállításáról a közterület felügyeletnek, illetve az út kezelőjének értesítenie kell a rendőrséget is.

Változást hoz, hogy a hatósági jelzéssel nem rendelkező járművet mellékútvonalon, közterület-használati engedély nélkül a jelenlegi 30 nap helyett legfeljebb 10 napig szabad csak tárolni. A rendelkezést megsértő járműveket a rendőrség, a közterület felügyelet, a közút kezelője a tulajdonos költségére szintén eltávolíthatja.

Új fogalomként definiálásra kerül a quad és mopedautó, valamint az iskolabusz fogalma is.
A módosításokat az európai uniós irányelvekben meghatározott rendelkezések átvétele is indokolta. A felsorolt változások egyrészt a KRESZ egyértelműbbé tételét, másrészt a balesetek megelőzését szolgálják. Vezessenek figyelmesen!



D.A.S. JogSzerviz m@ail+

Egy hírlevél, amely eddig havonta több mint 5.000 embernek kínált hasznos jogi információkat érdekei érvényesítéséhez!

A D.A.S. Európa piacvezető jogvédelmi specialistájaként most Önnek is segíthet eligazodni a hétköznapok jogi útvesztőiben!

Magyarország első és egyetlen INGYENES jogvédelmi hírlevele havonta megújuló friss jogi tartalommal, közérthető nyelven jut el az olvasókhoz.

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy folyamatosan információt kapjon jogai, védelmével kapcsolatban, és hogy valós esettanulmányainkon keresztül megismerje a jogi érdekképviselet legeredményesebb módszereit, a mindennapok jogi aspektusait.


A legfontosabb kérdések, amelyekre hírleveleinkből választ kaphat:

OK  Mihez van jogom a mindennapokban? - Jogi tanácsok érdekeim érvényesítéséhez
OK  Mit tegyek, ha jogos érdekeim sérülnek? - Jogvédelem minden területen
OK  Velem is megtörténhet? - Színes esettanulmányok


Feliratkozás


Egy hatékony segítség a válság idején!

Jogi újdonságok, furcsaságok, valós jogi esetek Magyarország egyetlen
Superbrands  díjas jogi szolgáltatójától!