Rendőrkézen a milliárdos kárt okozó lízingcsaló banda

2007.08.14.

Szervezetten működő, autó-lízingcsalásra szakosodott bűnözői csoport tagjait kapta el a rendőrség. A gyanúsítottak mintegy kétmilliárd forint kárt okoztak. A bűncselekmény-sorozat felderítése még 2007-ben kezdődött, amikor a hatóság felfigyelt egy bandára, melynek tagjai bérelt vagy lízingelt kocsikat vittek külföldre - elsősorban Görögországba - és ott értékesítették azokat, majd Magyarországon lopottként jelentették be.

Ezzel a módszerrel 38 autókölcsönzéssel foglalkozó céget és magánszemélyt károsítottak meg. A bűnözők hajléktalan, vagy rossz anyagi helyzetű személyeket is felhasználtak a csalásokhoz: őket arra bírták rá, hogy saját nevükre akár több személygépkocsit is vásároljanak.

A gépkocsikra különböző pénzintézeteknél hitelt vettek fel, de a kölcsön törlesztését meg sem kezdték, a gépkocsikat átadták a szervezett elkövetői csoport tagjainak, akik azokat külföldön eladták. Az elkövetők 17 különböző pénzintézet sérelmére követtek el így bűncselekményt - tartalmazza a rendőrségi közlemény.

A csalássorozat során körülbelül 500-600 magyar személyautó került jogellenesen Görögországba, ahol a rendőrség szerint vélhetően hamis, vagy hamisított okiratokkal helyezték őket forgalomba. A nyomozás során a görög rendőrség az elmúlt hónapokban 56 olyan gépkocsit foglalt le, amelyet Magyarországon köröztek.

Az eljárásban a rendőrség 27 személyt hallgatott ki gyanúsítottként, velük szemben jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást. A hatóság látókörébe került két görög állampolgár is, akik a gépjárművek Görögországba szállítását és értékesítését végezték. A rendőrségi közlemény szerint a bíróság három személy előzetes letartóztatását rendelte el, további hét személyt pedig köröznek.