Jól állta Budapest a becsületpróbát

2007.07.25.

Becsületesebbek vagyunk, mint azt gondolnánk
Legalábbis ezt igazolta egy most készített "becsületpróba". Képzelje el, hogy egy parkban a padon ücsörög, s megszólal ön mellett egy ottfelejtett mobiltelefon. Felvenné? És ha a vonal túlsó végén lévő idegen arra kérné, hogy juttassa vissza hozzá a telefonját, mit tenne? Lerakná és megtartaná a telefont, vagy rászánna némi időt, majd visszavinné jogos tulajdonosának?

Pontosan ezt akarták kideríteni a Reader's Digest magazin szerkesztői, munkatársaik 32 ország legnépesebb nagyvárosában "hagytak el" mobiltelefonokat forgalmas közterületen.

Tisztes távolból felhívták a telefonok számát, és megfigyelték, mit tesznek a járókelők: beleegyeznek, hogy visszaadják, később felhívják valamelyik számot a telefon névjegyzékéből, vagy megtartják maguknak. A "kutatás" eredménye mindenkit meglepett: mindenhol legalább a telefonok felét visszaadták, annak ellenére, hogy az emberek bizonyára kísértésbe estek, hogy megtartsák a telefonokat, és idejükbe is került, hogy visszajuttassák az "elhagyott" tárgyakat. Az előítéletek ellenére a fiatalok legalább annyira tisztességesek, mint az idősebbek, sőt volt, hogy éppen az éltesebb korú házaspár lépett meg szó nélkül a friss szerzeménnyel.

A budapestiek pedig becsületesebbek, mint gondolják: annak ellenére, hogy 30-ból 23 készüléket adtak vissza, a megkérdezettek fele kritikusan nyilatkozott Budapest lakóinak becsületességéről, s szinte mindenki roszszabb eredményt jósolt. Arra a kérdésre, hogy miért fogadták a hívást a talált telefonon, a legtöbben azt válaszolták: úgy gondolták, a tulajdonos telefonál. Akik fogadták a felmérők hívását, mind visszaadták a telefont a hívó korától és nemétől függetlenül.

A becsületes megtalálók a leggyakrabban világszerte azzal indokolták viselkedésüket, hogy maguk is veszítettek már el értéktárgyat és nem akarják, hogy mások is olyan kellemetlen helyzetbe kerüljenek, mint akkor ők.

- Az ember talál és elveszít dolgokat, de a becsületét sose veszítheti el - mondta például egyikük, aki hat éve hajléktalan, de sohasem tesz el semmilyen talált tárgyat. Ő a vonatállomáson elhagyott telefont egy közeli újságosnál adta le.

A legtöbb mobiltelefont a felmérésben részt vevő nagyvárosok közül Ljubljanában, Szlovénia fővárosában adták vissza, ahol mindössze egy telefonnak veszett nyoma, ahogy a többmilliós, zsúfolt nagyváros, a kanadai Torontó lakosai igencsak megközelítették a szlovén eredményt: a 30 telefonból 28 megkerült. Szöul, a dél-koreai főváros a ranglista harmadik helyén végzett, a nyomában Stockholmmal, az ötödik helyen 24 visszakapott telefonnal az indiai Mumbai, a Fülöp-szigeteki Manila és New York városa osztozott. Budapest a 9. helyen végzett, 23 telefon került vissza régi gazdájához, míg London, Zürich, Zágráb, Prága, Amszterdam, Madrid vagy Bukarest is a nálunk kevésbé becsületes városok közé került. Az utolsó helyekre Kuala Lumpur, illetve Hongkong szorult.