Nem csökkentik a parkolás alapdíját- a Fővárosi Közgyűlés leszavazta a városvezetés javaslatát

2005.12.20.

Budapest
A Fővárosi Közgyűlés 44 igen szavazattal amellett döntött, hogy csak az áfa-csökkentés mértékében legyen olcsóbb a parkolás Budapesten. A testület ezzel leszavazta Demszky Gábor és a városvezetés korábbi javaslatát amely arra irányult, hogy januártól húsz forinttal csökkenjen, azaz száz forint legyen a parkolás alapdíja a fővárosban.

A Fővárosi Közgyűlés kedden módosította a parkolási rendeletet: január 1-től 120 helyett 115 forint lesz a várakozási díjalap, ami az eredeti előterjesztés szerint 100 forint lett volna. A módosításnak megfelelően a minimális várakozási díj nem időtartamhoz - jelenleg 15 perc - kötődik majd, hanem értékhatárhoz, amely 30 forint lesz. A kerékbilincs alkalmazásáért fizetendő költség összege a 20 százalékos általános forgalmi adóval az eddigi 15 000 forintról 14 400 forintra csökken. A védett övezetekben érvényes hozzájárulások díjait a 20 százalékos általános forgalmi adó mértékével határozták meg.

Az elfogadott rendeletmódosítás szerint a jövőben a kerületi önkormányzatok és a fővárosi önkormányzat által kiadott hozzájárulások 2000 forintos költségtérítése 1920 forintra változik, de megmarad az a lehetőség, hogy ezt az összeget a kerületi önkormányzatok saját rendeletükben korlátlan mértékben csökkenthetik, vagy el is engedhetik.

Az előterjesztés indoka az volt, hogy az Országgyűlés 2006. január 1-jétől 25 százalékról 20 százalékra csökkentette az általános forgalmi adó mértékét, a változtatás pedig érinti a fővárosi parkolási díjakat is.

Ahogy arról a Stop! korábban beszámolt, a Fővárosi Önkormányzatok Parkolási Társulása (FÖPT) nem értett egyet Demszky Gábor szándékával. A városvezetés javaslata ellen emelt szót emellett számos civil szervezet is. A Levegő Munkacsoport és a Lakóközösségi Szervezetek Szövetsége érthetetlennek tartotta a Főpolgármesteri Kabinet javaslatát. Szerintük a parkolási díjak csökkentésével kimutathatóan megnőtt volna az így is csak alig elviselhető autósforgalom.

Stop!