GKM - egyeztetés a kőolajellátás biztonságáról

2007.01.09.

Lesz benzin
Magyarország energia ellátásában nem lesz fennakadás, beleértve a kőolaj és kőolajszármazékok, valamint a gázellátás biztonságát is - hangoztatta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter hétfőn Budapesten, miután a Mol bejelentésére, hogy hétfőn este leállhat a kőolajszállítás a Barátság vezetéken, a miniszter egyeztetett a kőolajellátás biztonságáért felelős szakemberekkel. A Fidesz ebben a rendkívüli helyzetben készen áll arra hogy a kormánnyal együttműködjön a válság megoldása érdekében.

Amennyiben az olajszállítás 24 óránál tovább szünetel, úgy kőolajkészleteket szabadítanak fel a tartalékokból - mondta Kóka János, hozzátéve, hogy erről már megegyezett a készletező szövetséggel. A Mol technikai tartalékaiból pótolható kezdetben az az olajmennyiség, amely az orosz-belorusz olajvita miatti esetleges leállás következtében nem érkezik meg - tette hozzá a miniszter.
A gazdasági miniszter nyomatékosan aláhúzta, hogy Magyarországon sem a kőolajszármazékok ellátásában, sem a gázellátásban nem kell fennakadásokra számítani. Ezt Hernádi Zsolt, a Mol jelenlévő elnöke is megerősítette.
A gazdasági miniszter jelezte, hogy információi szerint hétfőn este az előrejelzésnek megfelelően leáll az olajszállítás a Barátság kőolajvezetéken Magyarország felé.
Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke az MTI-nek reagálva azt mondta: a Fidesz ebben a rendkívüli helyzetben készen áll arra, hogy a kormánnyal együttműködjön a válság megoldása érdekében.
Hangsúlyozta, hogy a történteket nem lehet elszigetelt esetként kezelni.
Közölte: mindez újabb bizonyíték arra, hogy az elmúlt hónapokban súlyosan megkérdőjeleződött Oroszországnak mint megbízható szállítónak a hitelessége. Egyidejűleg az is bebizonyosodott, hogy Magyarország milyen nagy mértékben és egyoldalúan függ az energiahordozók tekintetében Oroszországtól.
Erre a helyzetre a Fidesz az elmúlt hetekben megfogalmazta a saját válaszát - emlékeztetett a politikus, és hozzátette: "úgy látjuk, hogy egyedüli megoldás, hogyha Magyarország szakít az Oroszországgal kötendő külön alkuknak a politikájával".
Közölte: Magyarországnak hozzá kell járulnia ahhoz a stratégiai célkitűzéshez, amelyik Oroszország energetikai monopolpozíciójának a megtörésére irányul. Ehhez szükséges a nemzetközi, és különösen az európai szintű összefogás, másrészt a diverzifikáció, amely egyszerre jelenti az alternatív források, útvonalak és energiahordozók feltérképezését, kiépítését.
Németh Zsolt hangsúlyozta, hogy természetesen mindennek a célja nem lehet Oroszország kiszorítása Európa energiaellátásából, "de a monopolpozíciót, amivel ma fenyegeti Orország Európa energiabiztonságát, fokozatosan fel kell váltsa egy piaci szemlélet".
Mint mondta, nem véletlen, hogy az Európai Unió márciusi csúcstalálkozójának kiemelt napirendi pontja lesz az EU közös energiapolitikájának kérdése.


MTI