Rettegésben tartják Szolnok lakóit a taxisok

2008.07.24.

Azt a bűnöző fajtájukat!
A lakók arra panaszkodnak, hogy a taxisok hangosak, és túl gyorsan mennek, míg a sofőrök szerint a magánfuvarozókkal van a gond

Akár több hónapra is eltilthatják a szakmától azokat a taxisokat Szolnokon, akik a város főterén nem tartják be a megengedett sebességhatárt. Az ott lakók ugyanis arról panaszkodtak, hogy a taxik hangosak, és túl gyorsan mennek. Az önkormányzat, és a város két taxi társasága ezért megállapodást kötött a szabályok betartása érdekében- bár a társaságok dolgozói szerint eddig sem velük volt a gond, hanem a magántaxisokkal.

A megújult Kossuth téren tavasz óta csak a buszok, és a taxik hajthatnak át. Maximum 30 kilométer/órás sebességgel. A lakók szerint ezt nem tartják be a taxisok.

Nagy Zoltán, taxis:
"Minket bántanak a lakók, hogy zavarjuk a nyugalmat, mikor most is lehet látni, hogy két maszek kocsi száguld keresztül téren, és hajnalok- hajnalán teherautók, kamionok"

Ezért írt alá együttműködési megállapodást az önkormányzat, és a város két legnagyobb taxi társasága.

A megállapodás szerint a taxisok nemcsak betartják a sebességhatárt, de figyelmeztetik a rendőrséget is, ha szabálytalanságot látnak. Emellett a tér tisztaságára, nyugalmára is figyelnek.

Tóth Sándor, vezető, Hatnégyes Taxi:
"Bízunk benne, hogy javul a közvélemény megítélése a taxisokkal szemben."

Ha a taxis megszegi a szabályokat, akár több hónapra is eltilthatják a fuvarozástól.

Szalay Ferenc, polgármester, (Fidesz) Szolnok:
"Én azt várom tőle, hogy példát mutatnak, hogy igen, be kell tartani a szabályokat, bármennyire is legyen kényelmetlen, vagy kellemetlen."

A megállapodás közel 100 taxist érint a városban. Próbajelleggel működik december 31- ig.

Az önkormányzat azt tervezi, hogy az egységes tarifarendszer érdekében a magántaxisok felé is nyitni fog, ugyanis ők dupla, vagy tripla árat is elkérnek egy- egy fuvarért.

A híradót Szolnokról Révész Erika tudósította

Révész Erika
Debreceni László
MTV Szeged