A pénz ára a nyomor: Utcai tüntetés az Operabál és közönsége ellen

2006.02.27.

Utcabállal tüntettek a Budapesti Operabál és közönsége ellen szombat este a dalszínházzal szembeni Balettintézet előtt egy rendőrségi kordonnal elkerített területen.

Két antiglobalista civil mozgalom szervezésében csaknem félszáz szimpatizáns zenével, tánccal, előadásokkal és ingyen ételosztással demonstrált egy igazságosabb társadalom érdekében. Mialatt a 11. Budapesti Operabálra igyekvő közönség néhány tagja hosszabbnál hosszabb limuzinokkal hajtott el a tüntetők rendőrségi kordonja előtt, néhány aktivista megpróbálta őket aprópénzzel megdobálni. Az időben érkezett rendőri figyelmeztetés megelőzte az esetleges nagyobb atrocitást.
Az ellen-bált szervezők közül válaszként többen a "Minden tőkés gazember!" rigmust kezdték el énekelni, de akadt olyan is, aki az Internacionálét szavalta lendületesen. "A pénz ára a nyomor", "Jogállamban a pénz a fegyver - József Attila", "Lehet más világ" - transzparensekkel és zászlókkal felvértezve gyűltek össze a demonstrálók, akik a szemerkélő eső ellenére is vagy három órán keresztül álltak a strázsán. Tánccal, zenével, előadással és ételosztással múlatták az időt. Voltak, akik farsangi dresszbe öltözve, békatalpas Superman-jelmezben ropták a zenére, de volt olyan is, aki George Bush-álarccal riogatta társait
(MTI).