Botrány! Törvénysértő, de akkor is többször büntet a parkolóőr

2007.12.12.

Bár a közigazgatási hivatal szerint törvénysértő, a legnagyobb budapesti fizetőparkolási társaság továbbra sem lát semmi kivetnivalót abban, hogy akinek nincs parkolójegye vagy lejárt a cetlije, annyi mikuláscsomagot kapjon, amennyi csak ráfér a szélvédőjére. A törvénysértő fővárosi gyakorlatnak csak a bíróság vethet véget.

Budapesten ma a parkolási társaságoknál kialakult szokásjogtól, illetve a parkolóőr jóindulatától függ, mennyi mikuláscsomagot kap a szélvédőjére az az autós, aki jegy nélkül vagy lejárt jeggyel parkol. A hét kerületben működő, legnagyobb parkolási társaságnál, a Centrum Parkoló Kft-nél például információink szerint az a gyakorlat, hogy a bliccelő autós legfeljebb óránként kaphat újabb büntetést, a parkolóőrök pedig előszeretettel használják ki ezt a lehetőséget.

A közigazgatási hivatal már szeptember elején törvényességi észrevételben állapította meg, hogy sok egyéb mellett a többszörös büntetés is jogtalan. Hiszen ilyen alapon a gyorshajtót is annyiszor lehetne megbüntetni, ahány kamerával a rendőrök a sebességtúllépést fel tudják venni.

A hivatal hatvan napos határidőt adott a Fővárosi Önkormányzatok Parkolási Társulása Tanácsának - ez a Centrummal megállapodó hét kerület szövetsége -, hogy a törvénysértő gyakorlatot szüntesse meg. A tanács a határidő lejárta előtt, legutóbbi ülésén foglalkozott is a hivatal észrevételeivel, de a bliccelő autós többszöri megbüntethetőségét nem találta törvénytelennek és nem is kíván azon változtatni.

Forgács Imre, a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője a STOPnak azt mondta: az ülésről készült jegyzőkönyvet még nem kapták meg, így a tanács legújabb döntését egyelőre nem tudja kommentálni. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy ugyanazért a szabályszegésért többször is megbüntetni valakit a hivatal álláspontja szerint törvénytelen. A hivatalnak pedig éppen az a feladata, hogy őrködjön a törvényesség betartása felett. Forgács egyébként erről levélben is tájékoztatta mindazon kerületek polgármesterét, amely városrészekben a Centrum működteti a fizetőparkolást.

Ha a tanács továbbra sem oldja fel a törvénytelen helyzetet, a közigazgatási hivatal bírósághoz is fordulhat. Azt, hogy ezt megteszik-e, a hivatal a várt jegyzőkönyvek alapján fogja eldönteni.

Szerző: Pesti Gábor