Napról napra kevesebbet ér a fizetés

2007.08.19.

Az első hat hónapban 6,4 százalékkal csökkentek a reálkeresetek
Az első fél év adatai alapján 6,4 százalékkal csökkent a reálkereset Magyarországon az előző év azonos időszakához képest. Az adatokból az is kiderül, hogy mindössze kilencezerrel emelkedett a legalább ötfős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél az alkalmazásban állók száma.

Az előző év azonos időszakához képest 6,4 százalékkal csökkent a január–júniusi reálkereset a fogyasztóiár-index 8,6 százalékos növekedése mellett – áll a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében. A bruttó átlagkeresetek összességében 7,9, a nettó átlagkeresetek 1,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A nettó keresetek alacsony növekedésében meghatározó szerepet játszott az alkalmazottakat terhelő egészségbiztosítási és munkavállalói járulék emelése.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagosan bruttó 181 500 forintot, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók 171 600 forintot kerestek. A költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 208 300 forint volt. Ez az összeg tartalmazza a januárban kifizetett egyhavi külön juttatást is. Január–júniusban a költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 3,8 százalékkal, a versenyszférában dolgozóké tíz és fél százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest.

Átlagot meghaladó mértékben nőttek a keresetek az építőipar (19,6 százalék), az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás (12,4), a kereskedelem, javítás (11,6), valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (10,7) ágban.

Az emelkedésben szerepet játszott a minimum-járulékalap bevezetése. A legalább ötven főt foglalkoztató vállalkozásoknál a bruttó átlagkereset növekedése alacsonyabb volt, mint a kisebb szervezeteknél.

A havi nettó átlagkereset 112 500 forint volt. Ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 83 700 forint, a szellemi foglalkozásúaké 144 900 forint volt. A statisztikai adatokból az is kiderül, hogy a legalább ötfős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaság egészét tekintve január–júniusban 2,8 millió volt, ez kilencezerrel több, mint egy éve. A szerény növekedés a közmunkák ciklikusságával magyarázható.

Szakemberek szerint a néhány ezer fős emelkedés valóban nem számottevő. Ahhoz ugyanis, hogy a magyarországi foglalkoztatottság felzárkózzon az Európai Unió átlagához, legalább félmillió új munkahelyre lenne szükség. Ezzel jelentős mértékben csökkenne az egy dolgozóra jutó eltartottak száma is.

Kiss Gergely