Betelt a pohár: Kitiltják a 12 tonnás teherautókat a II. és III. kerületből

2005.12.07.

Jövő hétfőtől csak külön engedéllyel közlekedhetnek a 12 tonnás teherautók a II. és a III. kerületben - nyilatkozta kedden a főpolgármesteri hivatal forgalomszervezési alosztály vezetője.
Pásti Imre elmondta: a II. kerület kérésére határoztak a XII. kerületben már korábban bevezetett súlykorlátozás kiterjesztéséről. A rendszer bevezetése után a 12 tonnás teherautók a budai alsó rakpart és a Hungária körút felé találnak majd közlekedési lehetőséget. A Margit híd alatt azonban magasságkorlátozás van, s emiatt a felső rakpartra kell felhajtaniuk. A számukra elzárt övezetben lévő forgalmas kereskedelmi létesítményeket csak útvonal-engedéllyel közelíthetik meg a nehézgépjárművek. Az ehhez szükséges behajtási engedélyt a kerületi egyeztetések után a főpolgármesteri hivatal adja ki.

A forgalom biztonsága, a környezet védelme és a területidegen átmenő forgalom kiszorítása érdekében vált szükségessé ez a korlátozás - tette hozzá.

A szakember emlékeztetett rá, hogy a pilisi medencében lévő települések szorgalmazására az országos közutakon is komoly súlykorlátozásokat vezettek be. Emiatt az ilyen nagy teherautók forgalma beszorult Budapestre, növelve a környezetszennyezés mértékét

Telepress