Taxival jár haza a koldus Anna néni

2008.11.30.

"Nem lehet tovább sokkolni a lakosságot a tarifa emeléssel!!!"
Százezer forintnál több a nyugdíja, takaros házban lakik, és ha végzett a koldulással, taxin viteti magát haza a pécsi Anna néni.


Tehetetlen a pécsi önkormányzat a város legerőszakosabb koldusával, aki zaklatja, és időnként meg is támadja a gyanútlan pécsieket és a turistákat. A hetven év feletti asszony, Annus néni szegénynek és elesettnek mutatja magát, úgy koldul és árul a belvárosban.




– Mindig el akar valamit adni. Általában szezonális termékeket hurcol magával, azokkal zaklatja az embereket: nyáron hervadt virág, ősszel rohadt gyümölcs és savanyú bor, télen savanyúság van nála, ás azért könyörög, hogy tejre vagy kenyérre adjanak neki pénzt – mondja a pécsi jegyző, Papp Judit, aki már évek óta nem tud mit kezdeni az erőszakos asszonnyal.
Most egy önkormányzati rendeletet készítenek elő, hogy a jogosulatlan és erőszakos koldulást a magas büntetésen túl néhány hetes börtönnel is lehessen sújtani. – Anna nénit naponta többször is feljelentik, ebben az évben a pécsi közterület felügyeletnél a feljelentési könyv nagy részét ő foglalja el – mutatja a lapokat Märcz János csoportvezető, aki szerint tarthatatlan a helyzet.
A hetvenes évei végén járó idős asszony színészkedik, süketnek, hajlott hátúnak és hajléktalannak tetteti magát, de sokszor taxival jár haza Pécs egyik frekventált övezetében, a Mecsek lejtőjén lévő több tízmilliót érő családi házába.
– Van pénze, nem értjük, miért koldul – erősítette meg a Borsnak az egyik szomszéd.
– Olyan fürgén megy reggel a buszhoz, mint egy fiatal, és még a légyzümmögést is hallja, úgyhogy szó sincs róla, hogy nyomorék lenne! -
Annus nénit csak a belvárosi újságosok szeretik, mert az összekoldult aprópénzét mindig náluk váltja be.
– Egy jobb napon 10-15 ezer forintot, de előfordult, amikor 30 ezret hozott beváltani – mondja Kiss Gáborné újságos.
Annus nénit hiába próbáltuk kérdezi, süketnek tettette magát.