Cáfol a Shell: mi lesz a 98-as benzinnel?

2005.12.31.

Bár a Shell egyre kevesebb töltőállomáson forgalmazza a 98-as benzint, nincs döntés arról, hogy véglegesen abbahagyná eladását - értesült az MTI piaci forrásból.

A Népszabadság szerdai számában azt közölte, hogy a kereslet visszaesése miatt a Shell rövidesen abbahagyja e termék forgalmazását. Keveset, a benzintermékeken belül 1-2 százaléknyit ad el belőle, s így a szállítási és tárolási költségek levonása után minimálisra csökkent rajta a haszon.

Az MTI információi szerint viszont nincs döntés a forgalmazás abbahagyásáról, sőt, ha a kereslet nőne, a társaság is több helyen kínálná a 98-ast.

A Shell jelenleg jóval kevesebb mint kútjai felénél ad el ilyen üzemanyagot, mivel az autósok egyre inkább 95-ös, illetve prémium benzint tankolnak. A társaság jelenleg 184 kutat üzemeltet Magyarországon, piaci részesedése 22 százalék, s ezzel a Mol mögött a második legnagyobb üzemanyagtöltő-állomás üzemeltető.

A 98-as iránti csökkenő kereslet oka az, hogy ebből az üzemanyagból is kivonták azt az ólomtartalmú adalékot, ami a régebbi autók motorszelepeinek kenéséhez szükséges. Mivel a szóban forgó anyagot minden benzinhez kézzel kell adagolni, a gépkocsi tulajdonosok inkább az olcsóbb 95-öst veszik, vagy a drágább autókhoz a prémium benzineket.

A piaci elemzők éppen ezért hosszabb távon azt valószínűsítik, hogy a 98-as minden társaság kínálatából eltűnik, ám hogy ez mikor következik be, nem mondható meg előre.