Hiába az osztrák bírósági döntés, a magyar taxisok elkerülik az osztrák határt

2006.08.13.

Pert nyertek
Egyre több magyar taxis kerüli el Ausztriát, és több utaztató, vendégeket sem visz át nyugati szomszédunkhoz annak ellenére, hogy a héten az osztrák bíróság jogtalannak ítélte az ausztriai hatóságok korábbi drasztikus fellépését a magyar fuvarozók ellen.

Korábban két magyar taxis pert nyert az osztrák rendőrség ellen. A fuvarozók azért nyújtottak be keresetet, mivel tavasszal a szomszéd állam hatósága elkobozta járműveiket, papírjaikat és a sofőröknek autójuk nélkül kellett hazatérniük.

A burgenlandi közigazgatási szenátus az intézkedéseket jogellenesnek minősítette, így a fuvarozók kártérítést kérhetnek az osztrák kincstártól. A konfliktus az úgynevezett üresjárati engedélyek miatt robbant ki még áprilisban. Ugyanis az előírások szerint csak ilyen dokumentum birtokában vihetnének vagy hozhatnának át utast a taxisok a határon.



Az osztrák közlekedési tárca ezeket azonban nem küldte el a magyaroknak, a magyar partner pedig nem jelezte igényét ezek iránt, a határon is csak hosszas szünet után kezdték kérni a papírt a hatóságok. Több taxis tavasszal úgy fogalmazott, hogy az osztrákok kukacoskodása miatt valósággal úgy kellett becsempészni az utasokat a határon.

Üresjárati engedély már van, ezekhez Szombathelyen juthatnak hozzá a fuvarozók. Megkeresésünkre többen azonban azt mondták: még a nyertes per ellenére sem mennek szívesen a sógorokhoz. Az egyik utaztató pedig kifejtette: a hónapokig tartó huzavona miatt inkább nem viszik a vendégeket ausztriai kirándulásra.


Kránitz Balázs