A Váci úton történik a legtöbb baleset

2006.02.18.

A Fehérvári úton történik a legtöbb halálos kimenetelű baleset
Az elmúlt évben két halálos balesettel a Fehérvári út került a legveszélyesebb budapesti utak listájának élére. A legtöbb személyi sérüléses baleset a Váci úton, valamint a Kőbányai út és a Könyves Kálmán körút kereszteződésében történt.

 
Karambol az Árpád úton
Fotó: Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság
A halálos kimenetelű balesetek száma alapján 2005-ben a Fehérvári út (XI. kerület) számított a legveszélyesebbnek - áll a Budapesti Rendőr-főkapitányság Forgalomszervezési és Megelőzési Alosztályának tanulmányában. A tizenegy vizsgált útvonal közül a Fehérvári úton két halálos baleset, míg a Váci úton (XIII. kerület), a Kőbányai úton (VIII. kerület), az Árpád úton (IV. kerület) és a Szentendrei úton (III. kerület) egy-egy baleset végződött tragédiával.
A személyi sérüléses balesetek számát tekintve a Váci út számított a legveszélyesebbnek. Itt 59, míg a Soroksári úton (IX. kerület) 45, a Szentendrei úton 44, a Fehérvári úton 37 baleset történt.
Leginkább az autósok és a gyalogosok a hibásak
A balesetekért leginkább a személygépkocsi-vezetők, a gyalogosok és a teherautó-vezetők hibáztathatók. A Váci út érintett szakaszán például 34 balesetet okoztak az autóvezetők, míg 10-et a gyalogosok, nyolcat a teherautó-vezetők, hatot motorosok. A vizsgált 11 útvonalon 43 esetben a sebesség nem megfelelő alkalmazása, 7 esetben az előzés szabályainak be nem tartása, 43 esetben az elsőbbségadás elmulasztása merült fel. Az irányváltoztatás, haladás és bekanyarodás szabályainak megszegése 129 alkalommal okozott gondot.
A gyalogosok által okozott közúti balesetek száma 64 volt, tehát - a tanulmány szerint - ők szegik meg leginkább tudatosan a szabályokat: tilos jelzésen való áthaladás 21, tiltott helyen való áthaladás 15, hirtelen útra lépés 12 esetben történt. A legtöbb, gyalogosok által okozott baleset (10-10) a Váci úton és a Fehérvári úton volt.

 Vizsgált utak

Váci út (XIII. kerület)
Soroksári út (IX. kerület)
Fehérvári út (XI. kerület)
Pesti út (XVII. kerület)
Üllői út (IX. kerület)
Bécsi út (III. kerület)
Árpád út (IV. kerület)
Váci út (IV. kerület)
Könyves Kálmán körút (IX. kerület)
Kőbányai út (VIII. kerület)

Veszélyes csomópontok
A tanulmány egyes budapesti kereszteződések veszélyességére is kitér. A X. kerületben a Kőbányai út és a Könyves Kálmán körút kereszteződésében 10 baleset történt, melyből 4 súlyos, 6 könnyebb sérüléssel végződött. A XIV. kerületben a Fogarasi út és Pillangó utca kereszteződésében egy halálos, egy súlyos és 6 könnyű sérüléssel végződő balesetet regisztráltak. A VI. kerületben az Andrássy út és Bajza utca kereszteződésében ugyancsak 8 baleset volt, melyből 2 könnyű, 2 súlyos kimenetelű.
A XV. kerületben a Szerencs utca és Bánkút utca kereszteződésében, valamint a XIV. kerületben a Kerepesi út és Hungária körút csomópontjában 6-6, míg a III. kerületben a Pacsirtamező utca és Kiscelli utca kereszteződésében, a IV. kerületben az Árpád út és Rózsa utca kereszteződésében, a XIV. kerületben a Stefánia út és Ifjúság útja csomópontjában, valamint a III. kerületben a Szentendrei út és Bogdáni út kereszteződésében 5-5 személyi sérüléses baleset miatt kellett helyszínelniük a rendőröknek.
Csaknem 90 halálos baleset Budapesten
A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint tavaly a fővárosban 4177 személyi sérüléssel járó baleset történt. Ebből 3093 könnyű, 998 súlyos, 86 halálos sérüléssel végződött. A 2004-es adatokhoz képest ez minimális csökkenést jelent.

magyarorszag.hu