A gépjárműtulajdonosokat is megszorongatja a stabilizációs csomag

2006.06.15.

Sarc
Januártól duplájára emelkedik a személygépkocsik súlyadója és 20 százalékkal az átírási illeték. Az Országgyűléshez benyújtott törvényjavaslat szerint azonban az új súlyadót a kilowattban mért teljesítményre vetik ki. A régi súlyalapú rendszer csak teherautókra és a buszokra vonatkozik majd – értesült a Népszabadság.

Az új számítások szerint minden kilowattra 300 forint jut majd, amely lóerőnként 220 forintot jelent. A személygépkocsik tulajdonosai számára az adó tulajdonképpen az értéket követi majd: a fiatalabb autók birtokosai többet, az öregebbeké kevesebbet fizetnek majd. Egy új autónál minden kilowattra 300 adóforint jut, míg egy 16 évesnél öregebb autó esetében csak 120 forintot kell fizetni kilowattonként. A Népszabadság számításai szerint minden kategóriában emelkedik az adó.

Szintén a megszorítások részeként negyedével csökken a munkáltatói bérlethozzájárulás mértéke, mivel adóköteles természetbeni juttatás lesz a bérlet ára – írja a lap. Janurától az evásoknak is fizetniük kell a minimálbér utáni járulékot, illetve már idén december 20-ig kell befizetniük az utolsó negyedévi adót, korábban a következő év február huszadika volt a határidő.

Stop!