Június 1.: Kötelező a gyermekülés és a láthatósági mellény a kerékpárosoknak

2007.06.04.

Változások
A gépkocsiban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket - testsúlyához igazodó kialakítású - gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni. Ez a kisebbeknél gyermekülést, a nagyobbaknál az autó öveinek használata melett ülésmagasítót takarhat.

Az új szabályok azt is kimondják, hogy a 3 évnél fiatalabb gyermekek csak biztonsági gyermekülésben szállíthatók. Ha azonban hátul már két gyermekülést rögzítettek és egy harmadik már nem fér el, akkor biztonsági övvel is beköthető a gyermek. A hírek szerint szeptembertől minden gyereknek gyermekülésben kell ülnie.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium rendelete szerint tilos a jobb első ülésen a menetiránynak háttal gyermeket utaztatni, kivétel ha nincs légzsák, vagy ha azt kiiktatták, kikapcsolták.

Szintén elsejétől kötelező a kerékpárosoknak lakott területen kívüli úton - éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén - fényvisszaverő mellényt (ruházatot) viselniük. E rendelkezés a gyalogosokra 2008. január 1-jétől vonatkozik.

Iskolabuszokon egyébként 2009. szeptember elsejétől a gyermekek biztonságát jelentősen fokozó előírások lépnek hatályba. Az üléseket biztonsági övvel kell ellátni, a gyermekeket gyermekbiztonsági rendszerben (biztonsági gyermekülés) kell elhelyezni, az autóbuszokat figyelemfelkeltő táblával kell megjelölni, valamint az állva utazás lehetőségét is meg kell szüntetni.

Mátyási György