A Medián szerint Demszky a legesélyesebb

2006.05.18.

Ötödször is?
Demszky Gábort tartja a legesélyesebbnek a főpolgármesteri cím elnyerésére a Medián, a május 5-16-a között végzett felmérése alapján.

A megkérdezettek által ismert fővárosi politikusok közül a szocialista Gy. Németh Erzsébet és Molnár Gyula, valamint a fideszes Schmidt Pál kapta a legtöbb pontot.



A kutatás idején még egyik párt sem nevezte meg hivatalosan jelöltjét. Az 1500 válaszadó a lehetséges jelöltek között a a jelenlegi főpolgármestert említette kimagasló arányban. További lehetséges indulóként a legtöbben Demszky négy évvel ezelőtti kihívóit, Schmitt Pált és Gy. Németh Erzsébetet nevezték meg.

A kérdezőbiztosok arról is megkérdezték az embereket, hogy az általuk ismert fővárosi politikusok közül kire milyen valószínűséggel szavaznának, ha az illető indulna a főpolgármester-választáson. A 100 fokú skálán Demszky Gábor sem érte el a középértéknek számító 50 pontot, de rá így is jóval nagyobb valószínűséggel szavaznának a budapestiek, mint a kutatásban szereplő többi politikusra. Az MSZP lehetséges jelöltjei közül Gy. Németh Erzsébet és Molnár Gyula, a fideszes politikusok közül Schmitt Pál kapta a legnagyobb pontszámot.

Abban az esetben, ha az SZDSZ Demszkyt, az MSZP Molnár Gyulát, a Fidesz Pokorni Zoltánt, az MDF pedig Katona Kálmánt indítaná - és a kisebb pártoknak is lenne jelöltje - a teljes lakosság egyharmada támogatná a jelenlegi városvezetőt. A választani tudók "biztos" szavazóknak pedig a 40 százaléka szavazna rá. Ebben a körben Pokorni Zoltán 28, Molnár Gyula pedig 25 százalékra számíthatna.

Forrás: UNO