Mobiltelefonról is fizethatő az autópálya-matrica

2006.03.17.

Kóka vett először mobillal sztrádahasználati jogosultságot
Mától mobiltelefonnal is megvásárolható a személyautókra is érvényes D1 típusú 4 napos autópálya-matrica. A kényelmes és egyszerű szolgáltatást a Pannon és a T-Mobile előfizetői, azaz összesen 7,2 millióan vehetik igénybe.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter vásárolta meg elsőként az autópálya-matricát SMS-ben a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, az Állami Autópálya Kezelő, a Pannon és a T-Mobile közös sajtótájékoztatóján. A gyors, korszerű eljárás lehetővé teszi, hogy az autópályákon XXI. századi szolgáltatást vehessünk igénybe.

A D1-es 4 napos autópálya-matrica bárhonnan, bármikor SMS-ben egyszerűen és gyorsan megvásárolható, ilyen esetben nincs szükség a matrica felragasztására. Az autópálya használata előtt a Pannonosoknak és T-Mobile-osoknak a 8100-100-as számra kell elküldeniük a rendszámot SMS-ben úgy, hogy az egyes karakterek lenyomása között ne legyen szóköz (például: ABC123). Ezután a vásárlás részleteit összegző válaszüzenet megérkezését követően szintén SMS-ben jóváhagyva a tranzakciót már használhatók a matricás rendszerben érintett autópályák. A vásárlás sikerességéről visszaigazoló SMS érkezik, melynek kézhezvételétől a tranzakció kezdeményezését követő harmadik nap 24:00-ig érvényes az igényelt autópálya-használati jogosultság. Külföldi rendszámú gépkocsi esetén a rendszám beírása, valamint szóköz beszúrása után a gépkocsi nemzetközileg elfogadott felségjelét is meg kell adni, például osztrák rendszámú autó esetén a helyes formátum: W 38214. Az autópálya-matrica díján túl a mobiltelefonos vásárlás 100 Ft alkalmanként- írja a portfólió.hu.

Az úthasználati díj megfizetését az ÁAK - a gépjárművek megállítása nélkül - rendszám alapján, elektronikus úton a matrica-köteles autópálya-szakaszok bármely pontján, például mobil ellenőrző csoportok segítségével ellenőrizheti.

A mobiltelefonos autópálya-matrica megvásárlásának lehetőségével a Pannon és a T-Mobile együttműködésének köszönhetően a hazai mobilosok nagy része számára tovább bővült a telefonnal megvehető termékek és szolgáltatások köre.

Stop!