Lejár e a taxi gk. műszakija vészhelyzet alatt, avagy nem?

2020.05.05.

Felmerült, hogy nem jól értelmezzük azt a vészhelyzeti rendelkezést, ami a gépjárművek műszaki vizsga érvényességének meghosszabbítását rendeli el a vészhelyzet idejének a végéig.


Megkérdeztük a minisztériumot:

Tisztelt Hatóság!

 

Hallotaxi.hu online taxiportál nevében érdeklődnék, miként kell értelmeznünk a jogosítványok, forgalmi engedélyek lejártának a vészhelyzet végéig tartó meghosszabbodását.

A birtokunkba jutott egy levél, miszerint:

 

Az okmányok érvényessége tekintetében jelenleg az egészség és élet megóvása, valamint a nemzetgazdaság helyreállítása érdekében elrendelt veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről szóló 81/2020. (IV.1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: 81/2020.Korm. rendelet) 6.§ (1) bekezdése tartalmaz rendelkezést az alábbiak szerint: „A veszélyhelyzet alatt a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.” A hivatkozott rendelkezések alapján a levelében feltett kérdések tekintetében az alábbi tájékoztatást adom. A gépjármű forgalmi engedélyére irányadóak a 81/2020. Korm. rendelet 6.§ (1) bekezdésben foglaltak, azaz a lejáró okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek. A 81/2020. Korm. rendelet hivatkozott rendelkezése csak magyar állampolgárokra vonatkozik, jogi személyek tulajdonában lévő járművekre nem. Tájékoztatom továbbá, hogy a közúti közlekedésben való részvétel szabályaira, valamint annak ellenőrzése és a feltárt jogkövetkezményekre vonatkozó szabályozás nem változott. Kérem fenti tájékoztatásom szíves elfogadását. Érsek István helyettes államtitkár úr megbízásából Tisztelettel, dr. Veres Ildikó osztályvezető

 

A taxisok túlnyomó része egyéni vállalkozó. Az egyéni vállalkozók nem jogi személyek.

 

Tehát a kérdésünk az lenne, hogy az egyéni vállalkozó taxisok forgalmi engedélyére érvényes-e a 81/2020. (IV.1.) korm. rendelet, és ők legalább (ha már a cégben üzemelő gépkocsik nem is) élvezhetik-e ennek a rendeletnek az előnyeit?

 

Köszönettel:

Majercsik Tamás

főszerkesztő


Mindenki értelmezze személyreszabottan, önállóan a választ :-)