A dupla TB, és az Elektronikus bevallás

2006.10.04.

Könyvelőnk jelenti
2006. szeptember 01-től havonta legalább 125 000.-ft minimum járulékalap után kell megfizetnie minden evás, átalányos, tételes, nyugdíjas vállalkozónak, alkalmazottnak, foglalkoztatónak a közterheket.

Ennek kiküszöbölésére, akinek nem éri el a tényleges jövedelme a fenti összeget , dupla-járulékalap mentesítő nyilatkozat megtételére ad lehetőséget az adózás rendjéről szóló törvény. Azonban a 2006.október 12 jogvesztő hatályú határidő , ami azt jelenti, hogy: aki eddig a dátumig nem nyilatkozik, utólag 2007 januári bevallásában nem vallhat 125000 ft alatti járulékalapot !

Mint ismeretes, 2007 január 01-től, mindennemű papíralapú bevallás megszűnik.
Az adóhivatallal csak elektronikus úton lehet kommunikálni, vagyis számítógép és internet kapcsolat segítségével regisztrált felhasználóknak.
Ahhoz, hogy ez az elektronikus kapcsolat megvalósuljon egy kötelező regisztrációs folyamaton, kell keresztülmennie minden vállalkozónak.
Ennek első lépcsője az okmányirodai megjelenés azoknak a vállalkozóknak, akik saját maguk akarják a továbbiakban a havi bevallásokat és adatszolgáltatásokat intézni. Ha viszont valakinek könyvelője van, vagy az elektronikus formától visszariadva most dönt könyvelő igénybevételéről, más teendője nincs , mint felkeresni a könyvelőjét, aki helyette mindent el tud intézni meghatalmazás útján. Ekkor tehát nem szükséges sem okmányirodai regisztráció, sem e-mail cím megadás stb. mindent a megbízott könyvelő intéz a későbbiekben.
A könyvelőirodán keresztül megvalósított regisztráció teljes mértékben egyenértékű a saját regisztrációval, már ami az adóbevallási kötelezettséget illeti.

Üdvözlettel: Gáspárné H. Csilla