Indonéz rúpiával verik át a turistákat a budapesti taxisok?

2014.08.21.

Több külföldi utas kapott már vissza a forint árának töredékét érő pénzt taxistól, állítja egy idegenvezető.
Több alkalommal előfordult már, hogy külföldi – angol, ausztrál, amerikai, vagy olasz turisták indonéz rúpiával próbáltak meg fizetni belépőjegyekért – írta egy olvasó a 444.hu-nak.

 Fórumunkban meg is lett rá a magyarázat:

utód 2014.08.17. 15:30:05 / Válasz # 219856
avatar
oktogonon dolgozik egy fogatlan pali valami ezeréves sötét lanciával ő az és rádásúl kinálgatja is fűnek fának hogy van eladó...............
 

Budapesti taxisok indonéz rúpiával verik át a külföldieket

 

 

Kaptunk egy elgondolkodtató olvasói levelet, ezt:

 

„Budapest egyik fontos és népszerű turisztikai célpontjában dolgozom idegenvezetőként és időnként jegyeladóként. Napi szinten átlagosan több mint száz külföldi turistával találkozok és beszélek, főleg angolokkal, amerikaiakkal, ausztrálokkal és olaszokkal.
 
Nem először fordul elő, hogy a belépőjegyeikért indonéz rupiával szeretnének fizetni. Először csak vicces félreértésnek gondoltam a dolgot, hiszen a rupia is igen magas címletekkel operál. A legnagyobb indonéz bankjegy a százezres, de van ezresük, ötezresük és tízezresük is, ugyanúgy, mint nekünk.
 
Másodszorra azonban már feltűnt a dolog, főleg, hogy igen kevés idő telt el a két eset között. Az első esetben azért sem tűnt érdekesnek a hiba, mert a turista csak felvonta a szemöldökét, és adott egy magyar pénzjegyet. A második esetben viszont kifakadt: hogyan lehet, hogy nem fogadom el ezt a bankjegyet, amikor ő alig pár perce kapta visszajáróként egy taxistól?
 
Kollégáim is jelezték, hogy történt már hasonló eset. Így tehát nem hiszem, hogy elszigetelt jelenséggel találkozunk: valamilyen taxitársaság, bár valószínűbb, hogy privát taxis pofátlanul átveri a magyar bankjegyekkel sokszor amúgy is hadilábon álló turistákat. Tekintve, hogy egy indonéz 1000 rupiás alig ér többet 20 magyar forintnál, az átverés elég sokban fáj a turistáknak.
 
Mindez Budapest egyik frekventált, a turisták által kiemelten kedvelt helyén történik, az Andrássy úton. Sajnos eddig egyik turista sem emlékezett a taxitársaság nevére – innen is gyanítom, hogy feketézővel van dolgunk. A rendszámtábla felidézése is persze esélytelen. Nem szeretném, ha a Budapestre látogató turisták ilyen rossz élményekkel térnének haza tőlünk: egy elveszett húszezres rendkívül sok fejfájást tud okozni, főleg külföldön.
 
Remélem, a nyilvánosság ereje jobb belátásra bírja majd a pofátlan taxist (vagy esetleg taxisokat), akik arcátlanul lehúzzák a turistákat.”

 

Valami lehet a dologban, a Google is sűrűn találkozik a problémával:

Megkérdeztük a rendőrséget, hogy ez milyen bűncselekmény, azt mondták, hogy

csalás.

(Ezúton is köszönet a gyors válaszért!)

Megkérdeztük azt is, hogy érkezett-e már hozzájuk ilyen bejelentés, erről későbbre ígértek tájékoztatást.

 

A cikk fóruma