Önvédelmi fegyvert követelnek a taxisofőrök

2007.07.27.

Kitekintő
Pisztolyt és kést követelnek a kelet-ugandai taxisofőrök, hogy megvédhessék magukat a rablóbandáktól. A motorbicikliből kialakított taxik - a boda bodák - népszerű közlekedési eszköznek számítanak az afrikai országban - nem csupán az utazni vágyók, de a rablók körében is.

Csak az elmúlt hónapban 35 taxit raboltak el Uganda keleti részén; a rablók egyszerű leparancsolják a sofőrt és az utast a rosszul kivilágított, elhagyatottabb útszakaszokon. Sokszor paprika-spray-vel fújják le a sofőrt, aztán vasrudakkal esnek nekik. Többen súlyosan megsebesültek a támadásokban.

Az egyik áldozat beszámolt arról, hogy heten támadtak rá, és összeverték. A taxisok arról panaszkodnak, hogy a rendőrök nagyon lassan reagálnak a segélyhívásra, és ha a hatóságok sürgősen nem tesznek valamit, nem marad taxi az országban.

A rendőrség szerint a lopott taxikat a szomszédos Kenyában adják el, vagy szétszerelik, és alkatrészként értékesítik. Azt azonban nem tartják jó megoldásnak, hogy minden taxisofőr fegyverviselési engedélyt kapjon.

Szerintük hatásosabb módszer lenne a bandák megfékezése - például úgy, hogy álruhás rendőrökkel helyettesítsék a boda bodák vezetőit.