Pénzéhes taxisofőrök

2011.04.11.

várják a hokidrukkereket.
Hogyan akarják megakadályozni az illetékesek, hogy a jégkorong-világbajnokságra érkező turistákat átverjék a taxisofőrök, s az éttermek, kocsmák ne emeljék az egekig áraikat? Egy etikai kódextől remélik ezt, amelyet nemrég adott ki a fővárosi önkormányzat. Arra szólítja fel a taxisokat és a vendéglátóipart, hogy ne emeljék szolgáltatásaik árát.

Több taxis viszont állítja, hogy a kódexnek semmi foganatja nem lesz. A taxisofőrök nagy része azzal készül a vébére, hogy átállítja a taxamétert, a külföldi vendégektől 5 eurót kérnek majd kilométerenként. A pozsonyi vasútállomásról a hokistadionig körülbelül három kilométer az út, így 15 eurót kereshetnek egy fuvarral. „Én is átállítom a taxamétert, hülye lennék, ha nem tenném. Egész évben nem lesz ilyen lehetőség a pénzszerzésre, mint most” – mondta egy pozsonyi taxis, természetesen névtelenül.

Azt mondja, több száz taxiskollégája ugyanezt teszi.

Peter Fitoš, a Taxi Trend cég ügyvivője nyílt levéllel fordult Milan Ftáčnik főpolgármesterhez, és arra kéri, ne csak a Taxisofőrök Szövetségével tárgyaljon. „Ez a szövetség csupán a fővárosi taxisok két ötödét képviseli. A vébé előtt mindenkivel tárgyalnia kellene és egységes szabályokban megegyezni” – írta levelében Fitoš.

Egyébként a fővárosi önkormányzat azt állítja, tulajdonképpen tehetetlen a taxisokkal szemben. „Az etikai kódex nem tudja megakadályozni, hogy a taxisofőr átállítsa a taxamétert” – mondta Ftáčnik szóvivője, Ľubomír Andrassy. A kódex szerint egy kilométerért maximum 1 euró 20 centet kérhetnének. „A kezdeményezéshez körülbelül 400 taxisofőr csatlakozik, ők egy kék nefelejcset ragasztanak autójukra” – mondta Andrassy. Pozsonyban körülbelül 3500 taxis van.