Csigatempó-akció

2008.02.07.

Tiltakozás a taxisreform ellen
Lehet olvasnak minket a franciák, hiszen mi is valami ilyesmiről beszélgettünk pár hónapja az egyik fórumban.

Csigatempó-akcióval tiltakoztak szerdán a taxisok Franciaország számos városában a kormány által fontolgatott reform ellen, amelynek értelmében ezentúl szabadabban adnák ki az eddig szabályozott számú bérfuvarozási működési engedélyt, amivel számos potenciális versenytárs számára nyílna meg ez a szakma. Attól tartanak, hogy ez csökkentené a már működő taxisok kereseti lehetőségeit.



Az Opération Escargot egy héten belül a szakma második tiltakozó akciója volt.

A taxis működési engedély kiadásának könnyítése egyike azoknak a javaslatoknak, amelyeket a Nicolas Sarkozy francia elnök által létrehozott, a verseny és a francia növekedési ütem növelésének módjait kutató bizottság tett. A testületet Jacques Attali, Francois Mitterrand néhai szocialista elnök tanácsadója vezette, és több indítványát már elvetette a jelenlegi francia elnök - viszont a taxisverseny élénkítésének gondolatával rokonszenvezik Nicolas Sarkozy.



A taxisreform hívei azzal érvelnek, hogy Párizs "a világ egyedüli olyan városa, ahol gondot okoz taxit találni".

Párizsban szerdán több száz taxi gördült csigatempóban például a Roissy és az Orly repülőterek irányából a belvárosba, óriási dugókat okozva.

Délutánra találkozót tűztek ki a kormány illetékesei és a taxisok képviselői között, de senki sem számít arra, hogy a tárgyalások tempója gyorsabb lesz, mint amilyen a közlekedésé az Csigatempó-akció nyomán a francia városokban.

 






 



2008.02.07. 22:03