....Sajnos egy halálos balesetről is hírt kell adnunk

2006.10.10.

TAXIS BLOKÁD 1990.10.25-28
KURÍR - rendkívüli kiadás
1990. október 28., vasárnap

Még van gyógyszer és vér.
Sajnos egy halálos balesetről is hírt kell adnunk.

Kaposvárnál az egyik blokádnál leálló buszba hátulról egy személygép­kocsi ütközött. A személygépkocsi vezetője a helyszínen meghalt.

Veszprémben, az Almádi úti blokádnál az éjszaka folyamán veszekedés tört ki, a mentősök 5-6 sebesültet vittek a kórházba.

A mentőszolgálatban, az egészségügyi ellátásban azonban szerencsére nincs fennakadás. A Haematológiai és Vértranszfúziós Intézet dolgozóitól meg­tudtuk, hogy elegendő vérkészítmény van az országban, legalábbis egyelőre. A hét végére mindenképpen elegendő a tartalék. Az Ady-ligeti laktanya kiskatonái adtak elegendő vért, tehát a hét végén már nem várnak önkénteseket, de hétfőre már szervezik a vérvételt. A taxisok is segítenek a készítmények elszállításában.
Az oxigénellátásban és a gyógyszerellátásban sincs fennakadás. A gyógy­szertáraknak és az elosztó központnak többhetes tartaléka van. Több gyógyszer­tárat felhívtunk és megtudtuk, hogy orvosságból még nincs felvásárlás, a forga­lom nem nagyobb, mint más szombaton. Sem a vidéki, sem a fővárosi kórhá­zakban nincs hiány élelmiszerből, gyógyszerekből. A legnagyobb gondot az ágyneműk tisztítása jelenti. A legtöbb helyen a dolgozók váltását is meg tudták oldani. Szegedről kaptunk egy telefont, hogy a nővérek 48 órája dolgoznak fo­lyamatosan. Egy Volán-buszt küldtek a vidéki ápolónőkén, a buszt a városból kifele átengedték, de visszafele már nem.
A budapesti Heim Pál Gyermekkórházban is jó az ellátás. Baukó Mária, az intézet vezető főnővére elmondta, nyugtalanítja őket, hogy egy ismeretlen tele­fonáló jelentkezett, és áramkimaradással fenyegetőzött.
A fővárosban az éjszaka folyamán 67 baleseti felvétel történt, ami egy nor­mális pénteki ügyelet 25-30 százalékának felel meg. A felvettek között magas a részeg sérültek aránya.
A Vöröskereszt az egész ország területén meleg teát és takarókat juttat el a blokádnál elakadtaknak. A Ferihegyi Repülőtérről a Nyugati pályaudvarra ér­kező külföldieket meleg teával és szendviccsel fogadják. Bács-Kiskun megyé­ben: Baján és Kecskeméten átmeneti szállást rendeztek be a megyei kórházak­ban.
Szolnok megyéből kaptuk a hírt, hogy a mentővel szállított betegek hozzá­tartozóit nem engedik át a blokádoknál, leszállítják őket a kocsikról. A Népjóléti Minisztériumtól megtudtuk, hogy vasárnap baleseti ügyeletet Budapesten a Pé-terfy Sándor Utcai Kórház, az I. Számú Sebészeti Klinika és a Margit Kórház tart.



Kocsis

 

 

 

 Taxisblokád 1990. okt. 25-28

Fórum

Fotók