október 26. péntek. MAGYAR HÍRLAP

2005.10.26.

TAXIS BLOKÁD 1990.10.25-28
MAGYAR HÍRLAP

Éjfélkor életbe lépett a benzináremelés
A taxisok tiltakozása este megbénította a forgalmat!

 

A tegnap délutáni, kormányszóvivői sajtótájékoztató fő témája a benzin­áremelés bejelentése volt. Kiderült, hogy az egyes üzemanyag-fajtákért oktán­számtól függően csaknem a dupláját kell fizetniük a fogyasztóknak, mint koráb­ban. Budapesten a taxisok tiltakozása órákra megbénította a forgalmat.

Kardos Antalné, az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium szóvivője bejelen­tette a benzinárak emelését. A normálbenzin litere 56, a 92-es oktánszámúé 59, az ólommentesé 61, a 98-as extrabenzin ára pedig 62 forint lesz. A dízelolaj ára 42 forintra emelkedik.
Az áremelési okok között a szovjet szállítások csökke­nését, az Öböl-válságot, a hektikusan változó világpiaci árakat említette. El­mondta, hogy ebben az évben 6,5 millió tonna kőolajat kellett volna kapnunk a Szovjetuniótól, ám eddig l millió tonnányi a lemaradás. Az idén még 6-700 ezer tonna kőolajat kell vásárolnunk nyugati relációból. A világpiaci árak mozognak, nem ritka a napi 6-7 dolláros ugrás. A kormány döntése alapján a 29 dolláros világpiaci árközpontot tekintették irányadónak.
Kardos Antalné szerint a tervezett enegiahordozók fogyasztói áremelésére az idén nem kerül sor, november elsejétől viszont a termelői árak az égbe szök­nek. A kőolaj termelői ára 90, a benzin 65, a földgázé 80 százalékkal emelkedik.
Ennek az intézkedésnek kétségkívül óriási inflációs hatása lesz. Azt vi­szont a minisztériumi szóvivő nem tudta megmondani, kiszámították-e egyál­talán, mire lehet számítani. Félő, hogy elképzelhetetlen méretekben szabadul el az év végére az infláció, ugyanis a műtrágyáktól az élelmiszer-gazdaságon, a szállítókon és forgalmazókon keresztül gyűrűzik majd a termelői áremelés a fo­gyasztókig.
Világpiaci árközpontú benzinünk már van. ám béreink jóindulattal sem ne­vezhetők piacinak. S ma még azt sem lehet tudni, hogy a jövőben a közlekedési költségek a fentieket figyelembe véve hogyan alakulnak. Mint ahogy azt sem le­het tudni, hogy a nagy közlekedési vállalatok felkészültek-e egy olyan rohamra, amelynek során az autósok fele a tömegközlekedést szeretné majd igénybe venni.
A benzinkutak előtt egyébként már napok óta hosszú sorok állnak; jól érte­sült, de ezért a helyzetért cseppet sem hibáztatható autósok sorakoztak a még „olcsó" benzinért. A szóvivői értekezleten azonban megtudtuk, ezért az áreme­lés előtt kialakult helyzetért is a sajtó a hibás. Igaz is. minek ír igazat, s híresztel, mikor el is hallgathatná a szomorú valót.

Iván Gizella

 


 

 Taxisblokád 1990. okt. 25-28

Fórum

Fotók


Közösségi kapcsolatok

 
 
 
 
 
 
 

Dugófigyelő

2020.06.05.
www.utv.hu

Utoljára feltöltött képek

Linkcsere

4Dimenzió Fixshuttle
Taxi 314
Szentendre
Rókalyuk
Tokio 170
Rádió Taxi
Szeged
Új Taxi
Tatabánya
 
Eurotravel   TAXI 3000   
Sziget taxi TaxiCentrum
Pannon Volán
Taxi, Pécs
MB Vip Service
taxi.lap.hu