A taxizás jogszabályi háttere

2008.05.08.

A taxiengedély kiadásának feltételei
Személyes megbízhatóság; Szakmai alkalmasság; Pénzügyi teljesítõképesség; Gépkocsival kapcsolatos követelmények; A gépkocsi minõsítõ vizsgálata; A taxiengedély kiadása; A taxiengedély bevonása; Személytaxi vezetõi igazolvány; A személytaxi vezetõi igazolvány kiadása; A személytaxi vezetõi igazolvány visszavonása; Meghatározott (maximált vagy fix) ár a személyszállításban

A taxiengedély kiadásának feltételei


Személytaxi-szolgáltatás végzéséhez szükséges taxiengedélyt a megyei (fõvárosi) közlekedési felügyelet annak a vállalkozásnak adhat ki, amely megfelel

1. a személyes megbízhatóság,
2. a szakmai alkalmasság, és
3. a megfelelõ pénzügyi teljesítõképesség feltételének.

További követelmény az is, hogy a vállalkozás olyan személygépkocsival rendelkezzen, amelyet a a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális igazgatósága személytaxi-szolgáltatás végzésére alkalmasnak minõsített és ezt igazolólappal tanúsítja . A személytaxi-szolgáltatás végzéséhez használt személygépkocsira vonatkozó elõírásokat a 21/1992. (X. 27.) KHVM rendeletben találhatjuk meg.

A személyes megbízhatóság és a szakmai alkalmasság követelményét a vállalkozás szakmai vezetõjének kell teljesítenie .

 

Személyes megbízhatóság


A személyes megbízhatóság feltételeinek nem felel meg az a személy, aki

1. büntetett elõéletû;
2. olyan vállalkozás szakmai vezetõje volt, amelynek a személytaxi-szolgáltatás végzésére jogosító engedélyét az alábbi okok miatt vonták vissza:
3.
* ha a szakmai érdekképviseletek vagy a települési önkormányzat megállapították a személytaxi-szolgáltatásra vonatkozó jogszabályok megsértése,
* a jármûvezetõk személyi feltételeire, az áralkalmazásra, a nyugtaadási kötelezettségre vonatkozó jogszabályok megsértése,
* a személytaxikra vonatkozó mûszaki, biztonsági vagy igazgatási szabályok megsértése ;
4. a személytaxi-szolgáltatás vagy személygépkocsis személyszállító szolgáltatás keretében történõ jármûvezetésre való jogosultságát a jogszabályban meghatározott szakmai követelményeket megsértése miatt a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális igazgatósága visszavonta, a visszavonás idõtartama alatt. Ilyen eset különösen ha a hatósági árat túllépte, az árat nem tüntette fel, a nyugtaadási kötelezettségét megszegte, a viteldíjkészüléket szabálytalanul mûködtette, illetve az utasokat más módon megkárosította, a taxiállomás használatára vonatkozó szabályokat megszegte.


 

Szakmai alkalmasság

 

A szakmai alkalmasság alapfeltétele a meghatározott személytaxis és személygépkocsis személyszállító vállalkozói szakismeretek elsajátítása. Ezt tanúsítja a vizsgabizonyítvány.

Nem szükséges vizsgát tennie annak a szakmai vezetõnek, aki 10 évnél nem régebben, legalább 5 évig szakirányú szakmai vezetõi beosztásban dolgozott személytaxis vagy személygépkocsis személyszállító szolgáltatást nyújtó vállalkozásnál. Részleges vagy teljes felmentést kaphat a vizsgakötelezettség alól az a személy, aki az elõírt szakismeretek elsajátítását okirattal igazolja .

 

Pénzügyi teljesítõképesség

 

A pénzügyi teljesítõképesség abban az esetben megfelelõ, ha a vállalkozás

1. legfeljebb 90 nappal korábban kiállított igazolással igazolja, hogy köztartozása nem áll fenn;
2. elkülönítetten kezelt vagyoni biztosítékkal (garanciával, illetve felelõsségbiztosítással) rendelkezik, melynek összege személytaxinként a szállítható utasok száma alapján 25 ezer Ft.

A vagyoni biztosíték legfeljebb negyven napos visszapótlási kötelezettség mellett kizárólag az utasok más módon nem fedezett kártérítési igényének kielégítésére használható fel .

 

Gépkocsival kapcsolatos követelmények

 

Személytaxiként olyan gépkocsi üzemeltethetõ, amely:

1. négy- vagy többajtós és legalább öt személy szállítására alkalmas;
2. sárga rendszámtáblával van felszerelve;
3. rendelkezik "TAXI" szót mutató fényjelzõ berendezéssel, amely jelzi, ha a személytaxi igénybe vehetõ (szabad), ezt a jelzést a személytaxi saját célra történõ igénybevétele esetében le kell venni vagy le kell takarni;
4. ellátták adattárolós és számla adására alkalmas viteldíjjelzõ készülékkel;
5. a jobb oldalon a hátsó ablak alsó részén és az elsõ ülés elõtt jól látható helyen díjtáblázatot helyeztek el .

 

A gépkocsi minõsítõ vizsgálata

 

A személytaxi-szolgáltatáshoz az üzemben tartó köteles a gépkocsi minõsítõ vizsgálatát kezdeményezni. A Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális igazgatósága az alkalmasnak minõsített személytaxihoz a taxi-igazolólapot ad ki .

A minõsítõ vizsgálaton a személytaxi abban az esetben minõsíthetõ mûszakilag alkalmasnak, ha:

1. a közúti jármûvek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának általános jogszabályi követelményeinek,
2. gyártása óta 5 évnél több nem telt el, illetve az ennél idõsebb autók csak akkor, ha a kérelmezõ csatolni tudja a szakértõ intézmény által legfeljebb három hónappal korábban kiállított igazolást, miszerint az autó közlekedésbiztonsági szempontból kiemelten fontos fõdarabjai, szerkezeti egységei rendeltetésszerû használatra alkalmasak,
3. gumiabroncsok teljes futófelületén a mintázat legalább 3 milliméteres,
4. jobb oldalon is van külsõ visszapillantó tükör,
5. a hátsó ablakon páramentesítõ,
6. rendelkezik hátrameneti lámpával,
7. az üzemi fékberendezése erõrásegítõvel van ellátva,
8. a TAXI szót mutató fényjelzõ a viteldíjjelzõ foglalt állásában nem világít,
9. a beépített viteldíjjelzõ készülék megfelel a jogszabályi feltételeknek,
10. az autó felépítménye, utastere megfelel a jogszabályi feltételeknek,
11. a hátsó ülésére biztonsági övet szereltek fel,
12. rendelkezik egy évnél nem régebben elvégzett környezetvédelmi felülvizsgálatról szóló érvényes igazolólappal, továbbá
13. a személygépkocsi-típus nem tartozik a közúti jármûvek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának mûszaki feltételeirõl szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendeletben 0 vagy 1 jelzésû környezetvédelmi osztályba .

A 0 vagy 1 jelzésû környezetvédelmi osztályba tartoznak - ezért taxizásra nem lehet használni - az alábbi gépkocsikat:

1. katalizátor nélküli Otto-motoros,
2. a jóváhagyási elõírások szerint nem minõsített Dízel-motoros,
3. ENSZ-EGB 83.00 - 83.01/A vagy 49.00 - 49.01/A elõírás szerinti jóváhagyási jellel ellátott Dízel-motoros;
4. katalizátoros, nem szabályozott keverékképzésû Otto-motoros.

A minõsítõ vizsgálaton alkalmasnak minõsített személytaxihoz - a taxiengedély bemutatását követõen - a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális igazgatósága taxirendszámtáblát készít és a taxiengedély számát a forgalmi engedélybe bejegyzi, annak visszavonása esetén pedig a bejegyzést törli .

A minõsítõ vizsgálat díja a forgalomba helyezés elõtti és idõszakos mûszaki vizsgálati díj (7 700 Ft) másfélszerese, azaz személygépkocsival végzett taxizás esetében 11 550 forint .

 

A taxiengedély kiadása

 

A taxiengedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális igazgatósága kérelemre adja ki a vállalkozás nevére, meghatározott mûködési területre (településre, településekre) a taxi forgalmi rendszámára szólóan.

Személytaxival fõszabály szerint a taxiengedélyben meghatározott mûködési területen végezhetõ személyszállítási tevékenység. Mûködési területen kívülre - a korábban szállított utas visszaszállítását kivéve - csak írásban vagy egyéb ellenõrizhetõ módon dokumentált elõrendelés alapján, a mûködési területre irányuló úticéllal vehetõ fel utas, már odaúton is foglaltra állított "TAXI" jelzéssel .

A vállalkozás a tevékenység megszûnése esetén a taxiengedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális igazgatóságának köteles visszaszolgáltatni, vagy a tevékenység szüneteltetése esetén a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális igazgatóságánál letétbe helyezni .

 

A taxiengedély bevonása

 

A Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális igazgatósága a taxiengedélyt legalább három hónapra, de legfeljebb öt évre bevonja, ha a vállalkozás az adott személytaxival

1. az engedélyezett tevékenységet tartósan - legalább egy éven át - nem gyakorolja, anélkül, hogy ezt megfelelõ indokkal bejelentette volna,
2. a jogszabályban meghatározott szakmai követelményeket megsértette - így különösen ha a hatósági árat túllépte, az árat nem tüntette fel, a nyugtaadási kötelezettségét megszegte, a viteldíjkészüléket szabálytalanul mûködtette, illetve az utasokat más módon megkárosította .

A Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális igazgatósága a vállalkozás valamennyi taxiengedélyét

1. visszavonja, ha a vállalkozás a mûködése során a taxiengedélyek kiadásához szükséges valamely feltételt már nem teljesíti;
2. legalább 3 hónapra, de legfeljebb 5 évre visszavonhatja a jogszabályban meghatározott szakmai követelmények súlyos vagy ismétlõdõ megsértése esetén .

A vállalkozás a taxiengedély visszavonásának idõtartama alatt újabb taxiengedélyt nem kaphat. A személytaxi cseréje esetén azonban a taxiengedély is cserélhetõ .

 

Személytaxi vezetõi igazolvány

 

A személytaxit vezetni csak személytaxi vagy személygépkocsis személyszállító vezetõi igazolvánnyal szabad . Ennek feltétele különösen a büntetlen elõélet, valamint hogy korábbi hasonló tárgyú igazolványát nem vonták vissza, valamint nem volt vezetõ olyan vállalkozásban, amelynek engedélyét bevonták. Ezek a feltételek addig állnak fent, amíg a visszavonások hatálya tart.

 

Közúti közlekedési szolgáltatás keretében jármûvet az vezethet, aki:

 

1. a közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt jármû vezetéséhez szükséges érvényes vezetõi engedéllyel és pályaalkalmassági minõsítéssel rendelkezik,
2. az 89/1988. (XII. 20.) MT rend. 1. sz. mellékletében meghatározott - tevékenységéhez igazodó - vizsgával a képesítést megszerezte, és
3. nem áll a jármûvezetéstõl eltiltás hatálya alatt.

 

Személytaxival végzett szolgáltatásnál a jármû vezetõjének vizsgát kell tennie:

 

1. közlekedési, hibaelhárítási és vezetéstechnikai ismeretekbõl, vezetéselméletbõl,
2. elsõsegélynyújtási ismeretekbõl,
3. vezetési gyakorlatból,
4. a személytaxi tartozékainak kezelésébõl,
5. helyismereti jártasságból és idegenforgalmi ismeretekbõl,
6. utasfelvételbõl, fuvarvállalásból.

A személytaxis vállalkozás szakmai vezetõinek a képesítés megszerzéséhez vizsgát kell tenni:

1. vállalkozással kapcsolatos munkaügyi, pénzügyi, adózási ismeretekbõl,
2. a személyszállítási szerzõdések szabályaiból .

 

A személytaxi vezetõi igazolvány kiadása

 

Az igazolványt a taxiengedéllyel vagy a személygépkocsis személyszállító engedéllyel rendelkezõ vállalkozás által benyújtott kérelemre a a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális igazgatósága 8 napon belül adja ki.

 

A személytaxi vezetõi igazolvány visszavonása

 

Az igazolványt kiállító a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális igazgatósága az igazolványt

1. visszavonja, ha az igazolvány kiadásának a jogszabályban elõírt feltételei már nem teljesülnek,
2. legalább 3 hónapra, de legfeljebb 5 évre visszavonja, ha a jogszabályban megjelölt szakmai követelményeket a jármûvezetõ megsértette .

Fontos tudni, hogy a jármû mûszerfalán - az utas felõli oldalon - kötelezõ elhelyezni a személytaxi vezetõi igazolvány részét képezõ azonosító lapot. Az azonosító lap a jármûvezetõ nevét, fényképét és az igazolvány számát tartalmazza.

 

Meghatározott (maximált vagy fix) ár a személyszállításban

 

A taxiengedély érvényességi területe szerint illetékes települési önkormányzat - a fõvárosban a Fõvárosi Önkormányzat - képviselõ-testülete 2004. novemberétõl rendeletben állapíthatja meg a személytaxi szolgáltatásért felszámítható árat és annak alkalmazási feltételeit. Az ún. fix árat vagy a legmagasabb árat a képviselõ-testületek a területi kereskedelmi és iparkamarával egyeztetve, a fogyasztóvédelmi hatósággal és a szolgáltatásban közvetlenül érintett szakmai érdek-képviseleti szervezetek véleményének figyelembevételével alakíthatják ki. A hatósági ár bevezetésével az utasok számára is követhetõvé és kiszámíthatóvá válik a taxis által kért díj .

Fontos új rendelkezés az is, hogy a hatósági árra vonatkozó elõírásokat megszegõkkel szemben már fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabhatnak .


Forrás: Magyarország.hu