Keresztbe tesz a részegeknek a Nissan

2007.08.07.

Új technológia az ittas vezetés ellen
Új fejlesztéssel álltak elő a Nissan mérnökei az ittas vezetés ellen. A rendszer érzékelők és kamerák segítségével állapítja meg a sofőr alkohol befolyásoltságát, és már az indulást is megakadályozza.

Egyelőre még csak egy tanulmányban tesztelik, de a vizsgálatok során sikerrel alkalmazták a Nissan mérnökei a legfrissebb autóba épített alkoholszondát, amely világszerte rengeteg ember életét mentheti meg, ha a későbbiekben gyártásba is kerül. A rendszer különböző helyekről érkező adatokból képes megállapítani, ha a sofőr alkoholt fogyasztott és alkalmatlan a vezetésre, így már az elindulást is lehetetlenné teszi.

 Az egyik legfontosabb elem a sebességváltóba épített érzékelő, amely a bőrön át távozó izzadtságot elemezve képes a vezető véralkoholszintjét meghatározni, és amennyiben az a megengedett érték felett van, nem engedi sebességbe rakni az autót és egy figyelmeztető jelzést jelenít meg a navigáció képernyőjén. Hasonló elven működik az ülésekre szerelt érzékelő is, amely a sofőr és az első utas körül keringő levegő analizálásával derít fényt az ittas vezetésre, de ez esetben csak figyelmeztet, nem avatkozik be.

Ha az elindulást nem is akadályozza meg a rendszer, de a későbbiekben is szemmel tartja a sofőrt egy kamera segítségével, amit a kormány mögött helyeztek el. A kamera folyamatosan pásztázza a vezető arcát és tekintetét, és ha hangjelzéssel és a biztonsági öv megfeszítésével figyelmezteti a személyt, ha nem találja őt elég ébernek.


Végezetül a rendszer azt is figyelemmel kíséri, hogy milyen stílusban vezet az illető, és ha túlságosan rendszertelenül, vagy nem képes a sávon belül maradni, akkor hang- és képjelzésekkel próbálja a sofőrt megállásra bírni. Arról nem nyilatkozott a Nissan, hogy élesben mikorra tervezik bevetni a rendszert, de annyi biztos, hogy ez csak egy a sok vezetés-támogató alkalmazás közül, amikkel 2015-ig kívánják felszerelni az autóikat.