Dudás Zoltán válasza a "Nyílt levélre"

2006.05.09.

Vélemény
Tisztelt Majercsik Tamás Úr!
Nyílt levelével kapcsolatos tájékoztatóját megkaptam. A nyílt levél politikai vetületét csak annyiban kommentálnám, hogy nem lenne szerencsés éppen a szakmai oldal részéről politikai síkra terelni egy tisztán szakmai kérdést. A Kamarák eddig is mindent elkövettek annak érdekében, hogy ez így legyen.

A véleménynyilvánítás lehetősége mindenki számára adott. Ezt a magyar jogrend valamennyi állampolgár számára lehetővé teszi, csupán a megfelelő fórumot kell megtalálnia az illetőnek. A Kamara is egy ilyen fórum, ahol a tagság mellett – amennyiben arra igény van –, mások is kapnak konzultációs lehetőséget.

Az érdekképviseleteken és a kamarákon keresztül valamennyi magyar taxis meghívást kapott erre az egyeztetésre!

A konszenzus kérdésében – én személy szerint – a minisztériumok és egyéb szervezetek ellenkezésénél sokkal nagyobb veszélyt látok abban, hogy a szakma képviselői képesek lesznek-e saját, vagy egy szűk kör érdekein felülemelkedve, közösen fellépni a taxis szakma átfogó szabályozásának érdekében.
A megegyezés pedig csak azon alapulhat, hogy a taxis szakma hosszútávon egy jól működő ágazata legyen a vállalkozói szférának. Ennek rövidtávon nyilván lesznek kárvallottai, azonban rájuk hivatkozva nem támogatni a reformokat, kártékony és álságos magatartás lenne.

A mostani helyzetben mindenkinek, aki bármilyen módon képes a közvélemény befolyásolására – főleg taxis körökben – nagy felelőssége van, hogy ne a népszerűségre törekvés könnyű eszközeivel élve áldozza fel a taxis szakma jövőjét, saját boldogulása érdekében.

Üdvözlettel:

Dudás Zoltán
BKIK VI. Osztály elnökségi tag
MKIK bizottsági elnök