Késsel támadtak egy veszprémi taxisra

2007.03.19.

Felszólítás nélkül szúrt
Vasárnap este a városhoz tartozó Gyulafirátót község határában megtámadták egy kollégánkat. A 23 éves tettes később jelentkezett a rendőrségen - tájékoztatta a rendőrség hétfőn az MTI-t.  


Gyulafirátótról Veszprém irányába haladva a fiatal utas azt kérte a taxi vezetőjétől, hogy hajtson le egy mellékútra, mert rosszul érzi magát - mondta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Dániel-Tóth Zoltán közlése szerint, miután a taxi megállt, a rosszullétet színlelő férfi egy kést rántott elő és a sofőr felé szúrt.
A taxis könnyebb sérüléssel megúszta a támadást, mert részben sikerült elhajolnia a szúrás elől - tette hozzá a szóvivő. Dániel-Tóth Zoltán elmondta: a veszprémi támadónak sikerült elmenekülnie, ám később egy még nyitva lévő pékségből telefonált a rendőrségre és feladta magát.
A szóvivő közlése szerint a taxisnál 15 ezer forint volt.
A veszprémi 23 éves fiatalembert a rendőrség őrizetbe vette - tájékoztatott a szóvivő.

MTI

Felszólítás nélkül szúrt ,

Megjelenés dátuma: 2007. március 21. 04:26.00

Szerző: Halmos György

Veszprém (hgy) - Megdöbbentette a veszprémi taxisokat a kollégájuk elleni vasárnapi támadás, ami ez idáig példa nélküli volt a megyében.

- Szerintem előre kitervelhette a gyanúsított a támadást, mert az sem riasztotta vissza, hogy a kollégám egy nagydarab, jó fizikumú ember - vélekedett a Bakony Taxi Társaság elnöke a súlyos, de szerencsés kimenetelű bűncselekmény kapcsán. Merhala Béla elmondta, hogy Veszprém megyében ehhez fogható eset nem fordult elő, ezért mindenkit nagyon megdöbbentett. Körülbelül 15 esztendővel ezelőtt az egyik taxis- tól a személyautóját próbálták meg elvenni, tíz éve pedig a pénzéért támadták meg a kollégájukat, de egyik esetben sem használtak fegyvert.

A vasárnap esti támadásról annyi derült ki, hogy telefonon rendelték a gépkocsit a gyulafirátóti Mátyás kocsmához hét körül, majd Veszprém felé indult el a jármű. Az utas kérte a sofőrt, hogy álljon meg, mert rosszul van, ezért a vezető nem egyből a 82-es útra ment ki, hanem azon áthajtott egy magas fákkal övezett szántóföldi részre.
A megtámadott taxisnak szerencséje volt, mert viszonylag vastag kabátja felfogta a szúrásokat, így vállán szerencsére csak felületi sérüléseket szenvedett.
Ugyanakkor a lába megsérült, amikor a földön dulakodott az elkövetővel, ezért hosszú hetekig nem tud dolgozni.

Az elmondásokból az is kiderült, hogy a gyanúsított egy étteremben használatos késsel szúrt, még esélyt sem adott a taxisnak, mert felszólítás nélkül használta azt. A taxisok, amikor fizet a utas, felkapcsolják a belső világítást, feltehetőleg ez a mozdulat is közrejátszott, hogy a szúrás elcsúszott. Dulakodás közben a taxis lába lecsúszott a fékről, ezért az automata váltós jármű egy árokba gurult. A vezető megpróbálta visszatartani a tettest, de megsérült, a támadó pedig a szántóföld felé menekült.
A helyszínre siető taxisok és rendőrök elkezdték üldözni a gyanúsítottat, azonban a rendőrök gépkocsijaikkal elakadtak.
A támadót végül a rendőrök és a taxisok közösen fogták el egy gyulafirátóti pékségben.
A megtámadott taxis csaknem három évtizede ül a volán mellett.
A sértett, K. O. - aki kérte, hogy csak monogramját írjuk ki - érdekődésünkre elmondta, hogy jól érzi magát, de a lába fáj.
Lelkileg nem is őt, ha- nem inkább a családját viselte meg az eset.
Amint tud, visszamegy dolgozni.

- Az ilyen bűncselekmények ellen nem lehet védekezni, URH-n megtalálnak minket, a diszpécser az utastól mindig kér telefonszámot, de erre nem lehet felkészüni - nyilatkozta Merhala Béla. -
Az utasok legtöbbje rendes, egy ember miatt nem ülhetünk plexikalitkában.
A törvények jobban védik a taxisokat, de mi is összetartunk.
Ha valaki egy taxist támad meg, akkor az az összes taxist megtámadja - tette hozzá.


A rendőrség rablással, közfeladatot ellátó személy elleni erőszakkal és súlyos testi sértérés kísérletével gyanúsítja a 23 esztendős férfit.
Hebling Ernő alezredes, a veszprémi kapitányság vizsgálati osztályvezetője elmondta lapunk érdeklődésére, hogy a gyanúsított besimerő vallomást tett.
Megerősítette azt az információt is, miszerint a férfit vasárnap igazoltatták, mert véres volt, és több bejelentés is érkezett a rendőrségre.
A gyanúsított egyébként pénteken autóbalesetet szenvedett.

Forrás: Veszprémi Napló