A brutális gyilkosság részletei

2007.12.01.

nana  Marjai 
Pont tíz évvel ezelőtt brutális gyilkosság rázta meg az országot. A tinédzser elkövetőket a mai napig csak úgy emlegetik: „a taxisgyilkos lányok”. Ahol érték, rúgták, taposták vastagtalpú holdjáró cipőikkel a 29 éves taxist, míg az bele nem halt sérülésibe. Mellkasán, gégéjén páros lábbal ugráltak. „Bár sportoltam, mégis elfáradtam a rugdosásban, ami úgy egy óráig tartott. Szünetet is kellett tartanunk időnként, hogy kifújjuk magunkat” - vallotta a bíróságon B. Andrea. A megbánás legkisebb jelét sem mutatta egyikőjük sem. Ez még a nyomozókat is megdöbbentette.

Csórók voltak...

Hihetetlennek tűnt, de sajnos igaz: az előre kitervelt gyilkosságot két 14 éves lány vitte véghez. Sokáig azt gondolták, hogy ketten nem követhették el, de a nyomozók bebizonyították: sem a gyilkosság megtervezésében, sem végrehajtásában nem volt segítőjük. Mindketten szegényes körülmények között éltek, nélkülözniük kellett. Csak lófráltak a plázákban, bámulták a kirakatokat, de arra nem telt, hogy onnan öltözködjenek. Sóvárgó szemekkel irigyelték azokat, akik márkás ruhákban járhattak moziba, diszkóba, menő helyeken ehettek, szórakozhattak.

Példaképük az akkor csúcson lévő zenekar, a Spice Girls volt. Hasonló cipőben jártak, mint ők, erre voltak a legbüszkébbek! Úgy két kilót nyom egy ilyen lábbeli. Úgy szerettek volna élni, mint a világhírű popcsapat tagjai. Azt hitték, ha pár százezer forinthoz jutnak, majd megváltozik az életük. Diana akkor őrülten szerelmes volt egy fiúba, aki a nagy orráért csúfolta. Elhatározta, hogy megplasztikáztatja, így talán a fiú az övé lesz, és szeretni fogja… Pszichológusok szerint a szegénység, a vagyoni különbségek is frusztrálhatták a lányokat. Üresség, a testi és szellemi lepusztultság, a százszavas szókincs jellemezte őket.

Egymáson gyakoroltak

Mindenáron pénzhez akartak jutni, hogy vágyaikat valóra váltsák. B. Diana ötlete volt, hogyan szerezhetnének minél előbb nagyobb összeget. 1997. november 21.:
Mindenre elszántak voltak, elhatározták, aznap este megszerzik a pénzt. Diana ismert egy fiatal taxist, aki szép autóval, Mercedessel járt. Korábban már utasa volt G. Jánosnak, és érezte a lány, hogy el tudná szédítené a sofőrt.
A lányok egyébként  - korukhoz képest - testileg jóval fejlettebbek voltak.

Kitervelték, hogy telefonon a központból név szerint őt kérik. Csak becenevét tudták, Szúnyog néven rendelték meg egy V. kerületi telefonfülkéből. Pár nappal előtte már kipróbálták egymáson, hogy fognak halálos csapást mérni a férfira. Félliteres üdítős palackot fagyasztottak le, és azzal ütötték egymás fejét, tarkóját. Amikor megérkezett a taxis, kis csalódás érte őket, ugyanis a Mercit lecserélte egy Ford Skorpióra. A lányok összenéztek, gondolták: ez is jó lesz… A fuvart Rákosligetre kérték a nagymamához. Azt mondták, nem tudják a pontos címet, de majd navigálnak.

Útközben azonban szexuális szolgáltatást kínáltak neki. A Ferihegyi Repülőtér melletti erdőbe csalták, ott nyugodtan tudnak szerelmeskedni. Egyikőjük kicsalta az autóból, egy fához támaszkodva elkezdett vele enyelegni, majd a másik hátulról többször nagy csapást mért a tarkójára.  Pár ütéstől összerogyott a férfi. A földön fekve brutális módon bántalmazták. Rúgták, ahol érték, egészen addig, amíg a taxis elvesztette eszméletét. Az akkor még élő áldozatot, belökték egy árokba, betemették avarral és fagallyakat raktak rá. Autójával elmenekültek a helyszínről.

A cikázó kockás

Andrea és Diána nem tudtak vezetni, korábban egyszer, ha ültek a volánnál. Már a Pesti úton haladtak, mikor feltűnt a rendőröknek, hogy szokatlanul cikázik a taxis autó, aki a reflektort is bekapcsolva hagyta. Gondolták, biztosan részeg… Legnagyobb megdöbbenésükre két lány ült az autóban – véres volt a ruhájuk. Az autóban levetett bakancsokat is átitatta a vér. Azonnal előállították őket. Andrea pár perc alatt megtört, és magától bevallott mindent. Elmagyarázták, hol fekszik a taxis. Mire kiértek, már halott volt a férfi. Halálát légmell, kétoldali sorozat- bordatörés, vérbelehelés és nagy vérveszteség okozta.

A Legfelsőbb Bíróság 1999. május 4-én hirdette ki a jogerős ítéletet. B. Andreát jogerősen 8 év 6 hónap, B. Dianát 9 év fiatalkorúak börtönére ítélte. A két tini lány semmit sem tagadott: mint mondták, a gyilkosságot a pénzért követték el. Az elmeorvos szakértő véleménye szerint beszámítható állapotban voltak, ugyanakkor szociopátiás személyiségzavarban szenvedtek mindketten. Diana pszichiátriai kezelés alatt is állt korábban, öngyilkosságot kísérelt meg anyja gyógyszereivel.

Szerette a nőket…

Taxis kollégái máig emlékeznek Szúnyogra. Így becézték őt alkata miatt.
– Vékony, alacsony srác volt, de a csajoknak nagyon bejött a stílusa, modora – emlékszik vissza rá egy kori kollégája, akivel közeli jó barátok voltak, és máig a Rádiótaxinál dolgozik. Sokan jóképűnek tartották, ezt tudta magáról, és csapta is a szelet a csajoknak. Ezért is vált el tőle a felesége. Van egy kislánya, akit nagyon imádott, bár a láthatásnál voltak zűrök, de többször hozta-vitte magával a kicsit.

Lehet, hogy a nők haragudtak rá, mert nem volt egy hűséges típus, de emberileg csak jót tudok róla mondani. Rengeteget dolgozott, örökké úton volt. Jó pár éve, mi kollégák már nem járunk ki a sírjához. Többször összefutottunk ott a szüleivel, ők kérték, hogy ne menjünk, mert csak feltépjük a sebeket, ha meglátnak minket. Egy szem gyerekük volt… Elmondhatatlan állapotban volt akkor az édesanyja, teljesen tönkrement lelkileg, idegileg… Lehet, hogy nem is élte túl a fájdalmát.

Mindennap eszükbe jut

Vecsésen temették el G. Jánost. A helybéliek is emlékeznek még a tragédiára. Egy idős hölgy látásból jól ismeri a szüleit. Gyakran kijárnak fiuk sírjához, az előtte álló kispadon szoktak szótlanul ücsörögni.
A temetőtől pár utcányira laknak. Hatvan év körüliek, az asszony nyit kaput. Mikor elmondom, mi járatban vagyunk, először zokogásban tör ki.

– Azon az estén nem értesítettek minket hivatalosan, éjjel két kollégája csöngetett be… Máig nem felejtem azt az éjszakát, mikor megtudtuk, mi történt Jánossal. Az újságok rengeteg valótlanságot írtak, sok minden fájt nekem, de minket senki nem kérdezett meg. Ennyi idő után pedig már nem szeretnék nyilatkozni. Nem kívánom senkinek, amit mi átéltünk a férjemmel. Nincs olyan nap, hogy ne gondolnánk rá.

Andrea visszaeső lett…

A lányok most 24 évesek. Már mindketten szabadultak. B. Andreát az 1997-es brutális taxisgyilkosságért kilenc év börtönre ítélték, de 2003-ban kedvezménnyel kiengedték. Azóta azonban újra lekapcsolták a rendőrök. Egy lánnyal lakást béreltek Győrben, ahol bordélyházat üzemeltettek. A piroslámpás ház ötletét még a fiatalkorúak börtönében, egy zárkatársával együtt tervelte ki. Üzletfeleiket újsághirdetés útján szerezték, a kuplerájban fiatalkorúakat is foglalkoztattak.

Gyökerek
Dianának három féltestvére van. Édesanyja már nyugdíjas volt akkor, takarítónőként dolgozott. Apja külföldön dolgozott segédmunkásként, nem tartották a kapcsolatot.
Andrea édesanyja titkárnő volt, apja biztonsági őr. Szülei ugyan papíron elváltak, de továbbra is egy fedél alatt éltek, külön szobában.
 
Marjai