Megkérdeztük Horváth Pált a Fodesz elnökét: Mi a véleménye a reptéri pályázatról?

2006.09.02.

Érdekvédők véleménye
Végigkérdezzük a taxis érdekvédő szervezeteket, hiszen az ő véleményük, a mi véleményünk. Horváth Pált, a Fodesz elnökét, a Rádió Taxi tulajdonosát kérdeztük.

A tender megnyeréséhez gratulálok a tendert megnyerőnek. De felmerült bennem egy kérdőjel.
Egy kérdőjel, aminek fel kellett volna merülnie, a bíráló-bizottságban is. A tendert azért írták ki, mert az ott lévő taxisokkal nem voltak elégedettek. Sem a sajtó nem volt elégedett, sem az utasok nem voltak elégedettek, sem a reptér nem volt elégedett.
A tendert ugyanaz a gárda, ugyanaz a vezető nyerte meg.
Én sajnálom hogy ebbe a méltatlan helyzetbe bele sodortak 7 taxitársaságot, hét olyan társaságot, akik Budapest taxi-fuvarozásának 90%-át teljesítik. Ezek a taxitársaságok sokszoros Iso és Best Of minősítéssel rendelkeznek, ami mind a szakma, mind az utazóközönség értékítéletét és megbecsülését mutatja. Sajnálatos hogy nem ők nyertek és ezzel a döntéssel a bírálóbizottság leminősítette a városi taxizást.

A fővárosi taxizás ennél sokkal több. A reptéri fuvarozás csak egy szegmense a fővárosi taxizásnak. Ez csak egy cím a sok közül, ami ugyan fontos és kiemelt az idegenforgalom szempontjából, de taxizás szempontból én azt gondolom, kicsit többet képzelünk bele, kicsit nagyobb feneket kerítünk neki, mint amennyit megérdemel.
A mostanra kialakult helyzetet nem értem, hiszen a pályázat előírta, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni. A nyertes pályázat ezeket tartalmazta, sőt túl is teljesítette. Jelenleg ezekből a feltételekből szinte semmi nem teljesül. Ahogy én látom, elég kaotikus állapotok vannak, ahogy én látom, nincs meg a minimális flotta, ahogy én látom, nincsenek a sofőrök átvilágítva.
Olyan taxisok mentek oda, (hiszen tőlünk is ment öt taxis) akik nem rendelkeznek a minimálisan elvárt nyelvtudással, akik nem rendelkeznek olyan gépkocsival, ami minimális kritérium volt a pályázati kiírásban, sőt van olyan is, aki biztosan nem menne át semmiféle biztonsági átvilágításon.
Sajnálattal látom, hogy milyen helyzetbe sodródott a nyertes pályázó és a BA közösen.
Ezt elsősorban azoknak kellene szégyellnie és azoknak kellene ezt megváltoztatnia, akik a pályázatot kiírták, akik ezt a nyertest ilyen módon minden szakmai hozzáértés nélkül preferálták azokkal szemben, akik egészen biztos, hogy ezt a szolgáltatást játszi könnyedséggel az összes feltétellel együtt teljesíteni tudták volna.

 

 

tomajer@hallotaxi.hu