Megkérdeztük: A Közlekedési Főfelügyeletet

2006.03.01.

A sárgarendszámról
Néhány héttel ezelőtt, több különböző helyről érkezett a hír, fehérrendszámmal is lehet taxiszolgáltatást végezni. Levélben kérdeztük meg a Közlekedési Főfelügyeletet, a válasz megérkezett.

A kérdés:

A napokban a taxisok közt az alábbi hír terjedt el: Nem kötelező a sárga rendszám a személytaxizáshoz

Szeretném megkérdezni Öntől, változott-e valamiben az eddig megszokotthoz képest a taxigépkocsik vizsgáztatása, taxiengedéllyel ellátása, és sárgarendszám kötelezettsége?

 

A válasz

Tisztelt Szerkesztőség!

A 89/1988. (XII.20.) Mt. rendelet 3.§-a előírja, hogy a közúti közlekedési szolgáltatás csak abban az esetben kezdhető meg, ha a szolgáltatást végző a 2 §. (1) bekezdésében megjelölt tevékenységre az engedélyt megszerezte, és a tevékenységhez használt engedélyezett járművét (járműveit) – kizárólag menetrendszerinti személyszállítást végző autóbusz, a közúti árufuvarozást végző jármű és pótkocsi kivételével – külön jogszabályban meghatározott színű hatósági jelzéssel látták el.

Mint az idézett módosított jogszabályból is következik a taxi szolgáltatást nyújtó személygépkocsikra a „sárga” rendszám kötelezettsége nem került megszüntetésre.

Kérem fenti állásfoglalásunk tudomásulvételét.

Budapest, 2006. március 01.                                            

Tisztelettel:

Szilvási Bertalan s.k.
főosztályvezető-helyettes

tomajer@hallotaxi.hu