Megkérdeztük Sipeki Józsefet, a BKIK. Taxis Szakmai Kollégiumának Elnökét

2006.05.24.

Mi a véleménye, a Mini Mobil Taxiról
Nézd, erre én csak annyit tudok mondani, hogy az ámokfutókkal nem lehet mit kezdeni. Azok öntörvényűek, a szakmához ennyit ért, én mást nem tudok mondani.

-Őszintén? Nevetséges!

-Bővebben?

-Ennyi!

-Semmi más? Ennyit fogok írni: Sipeki József véleménye: Nevetséges!

-Így van.

-Jó akkor még egy kérdésem lenne:
Nem érzitek-e magatokat felelősnek abban, hogy ez a helyzet előállhatott?

-Hát ez egy érdekes kérdés!

-Tudom, azért tettem föl!

-Nem hiszem, hogy nekünk kéne magunkat felelősnek érezni ezért. Nem hiszem hogy az áldozat a felelős azért, hogy gyilkosság áldozatává válik.

-Olyan is szokott előfordulni, de itt nem ti lesztek az áldozatok, hanem a taxisok.

-Ez nézőpont kérdése!

-Ti nem tehettetek volna többet, azért hogy ilyen ne fordulhasson elő?

-Nézd, erre én csak annyit tudok mondani, hogy az ámokfutókkal nem lehet mit kezdeni. Azok öntörvényűek, a szakmához ennyit ért, én mást nem tudok mondani.
Akkor, amikor végre ez a szakma kezd elfogadható áron dolgozni, messze nem a legjobb áron de legalább valami, súlyos erőfeszítések árán sikerül valamit elérni, akkor egy ilyet meglépni, .. ezt döntse el mindenki maga.

-És magatokat nem érziket felelősnek abban hogy többet kellet volna tenni a fix tarifáért? Akár milyen áron, de elérni a fixtarifát! Látni kellet volna ezt a veszélyt.

-Meg mondom őszintén, hogy nem.
Ha a fixtarifával hozzuk össze ezt a dolgot, akkor még most is azt mondom, hogy borzasztó nagy szerencse az, hogy a piacnak egy olyan szegmensébe nem lett belenyúlva ami a legérzékenyebb.
Egy piacnak ezt tényleg önmagának kell rendbetennie. Mert az, hogyha valahol nincs rend, és azt mondom, hogy most nincs rend tehát most ilyen áron dolgozzál, akkor 3 naponként lehetne az árakat emelni mert még nagyobb lenne a káosz, még nagyobb lenne a beáramlás a szakmába, mézes madzag jellege lenne, és sokkal nagyobb kárt csinálna.

-Értem.
Tehát nézzünk szembe azzal, hogy valaki kísérleti nyúlnak tekint minket, és próbálgatja, hogy meddig bírjuk?


-Mi nagyon sokáig fogjuk bírni, mi tovább fogjuk bírni, mint ők.

-Ti lehet. És mi?
Csak nehogy az legyen, hogy mindenki árat kezd csökkenteni.


-Az szomorú lenne.

-Tehát hogy elkezdünk versenyezni megint, hogy ki tud olcsóbb lenni. Láttunk már ilyet.

-Az más szituáció volt. Ott olyan emberek versenyeztek és úgy léptek, úgy léptünk vissza annak idején az árakkal, hogy tulajdonképpen a feltételek mindenkinek azonosak voltak.
Ez itt egy nevetséges kezdeményezés. Saját autóval, 120Ft-os tarifával, 8 órás munkaidővel, kitermeltetni a taxissal a gépkocsinak a lízing díját, meg hogy valamiféle haszna legyen, vagy legalább 0-ra kerüljön, azt hiszem, hogy az így nem fog menni.
Arról már nem is beszélek, hogy nem tudom én hány autós elindulásról beszélt, hogy ebben az évben,…

-25 autó az első pillanatban, aztán még majd 40.

-Tehát ez azt jelenti, hogy 65 autó, ez minimum azt jelenti, hogy 130 gépkocsivezető.

-Így igaz.

-Na most tudsz ebben a szakmában…. Az Est taxi azért bukott meg annak idején. A Taxi 4 azért tar ott ahol tart, azért nem tudja kinőni magát, és fejlődni, mert egyszerűen nincs ennyi használható ember.
Olyan, aki tisztességesen, megbízhatóan dolgozik és még az autóra is vigyáz, hogy legalább addig kibírja az a szerencsétlen autó, amíg a lízinget kifizetik.

-Új taxist mindig lehet fölvenni, és még a román vendégmunkásokról nem is beszéltem.

-Igen. De egy probléma van az új taxissal és a vendégmunkással, hogy nem ismeri a várost, és nem fogja tudni megkeresni azt a pénzt, amit le kell adni.

-Az lehet, de mire erre rájön, addig beviszi otthonról a pénzt, mert azt hiszi, majd fog ez jobban is menni.

-Hát az előfordulhat, hogy több ember ebbe tönkre fog menni, ezt én nem vitatom.
Egészen biztos, hogy akik elkezdenek dolgozni ebben a konstrukcióban, azok közül nagyon sokan átkozni fogják annak a nevét, aki ezt kitalálta.

-Köszönöm.

 

 

 

tomajer@hallotaxi.hu