Valami elkezdődött

2009.11.21.

Tisztelt Kollégák!
Fél évvel ezelőtt, amikor úgy éreztem szükséges lenne egy érdekvédelmi szervezetre nekünk, taxisoknak akkor elenyésző támogatást kaptam. Pedig egy nagy és erős szakszervezeti és érdekvédelmi szervezetbe tömörültünk volna. Most nem kértem támogatást tőletek és nem is fogok! A tudásotokra, a véleményetekre és az ötleteitekre lesz szükségem, hogy tolmácsolhassam az illetékesek felé. Ez a Mi problémánk, végettünk történnek az egyeztetések, és a legfontosabb, hogy érezzétek, ezek a Ti szavaitok és javaslataitok!

Még az elején leszögezném, hogy mindenkitől függetlenül és politikai állásfoglalás nélkül fordultam a főváros Fidesz frakciójához. Nem hittem abban, hogy egy olyan városvezetéshez kéne fordulnom, akik 15-20 éve csak nehezítik a szabályozásaival a szakmát. A Fidesz rendet és bürokrácia mentességet szeretne. Nekünk többek között erre lenne szükségünk, ez a Mi érdekünk! Lehet, hogy több témában hasonlóságot véltek felfedezni az OTSZ programjában, de ez csak a véletlen műve. Egyet sem másoltam onnan, ezek a felvetések már sokkal korábban megfogalmazódtak bennem, mint ahogy olvashatóvá vált a Taxisok Világában.
Hosszas egyeztetés után eljutottam odáig, hogy egy személyes beszélgetésre invitálást kaptam a főváros Fidesz frakciójának – a közlekedés és parkolásokért felelős – vezetőjétől, Wintermantel Zsolt Úrtól. Szám szerint, öt olyan problémát kívántam érinteni, amelyekről mindannyian tudjuk, hogy már régóta meg kellett volna oldani. Először a felvetéseimet írnám le, majd ezután következnének a reakciók.

Létszám:

Képzeletben húzzunk egy vonalat. Jelenleg közel 5800 engedély van kiadva Budapesten. Ha most úgy rendelkeznének, hogy több taxiengedélyt nem adna ki a főváros – megjegyzem, kezdetnek nekünk ez is elég lenne és örülnénk neki – még nem lenne elegendő a probléma kezelésére. Várólista kialakítása után meg kell teremteni a licenc feltételeit. Csak az új(!) belépőkre vonatkozzon, ha úgy tetszik azokra, akik el akarják sajátítani eme szakma rejtelmeit, a régiekre nem!
Szigorúbb és drágább vizsgákat kelljen lerakni, ezáltal növelve a presztízsértéket. Évente kelljen megújítani. Hangsúlyoznám, hogy én nem támogatom a jelenleg érvényes engedélyekkel rendelkező kollégák újbóli vizsgáztatását. Azt sem, hogy ezt milyen módon végzi... Úgy értem, lehet attól még valaki becsületes adó és járulékfizető, mert vállalkozóként vagy alkalmazotti viszonyban végzi a tevékenységét. Ehhez viszont szükséges a megítélésem szerint az, hogy nullás igazolást kell prezentálni mindenkinek, évente! Szörnyűnek hangzik elsőre, de könnyítésként elmondanám, hogy kértem az úgynevezett „egy ablakos ügyintézés” megfontolását és későbbi létrehozását, illetve az elektronikus úton történő ügyintézés lehetőségét is.
Nekünk rengeteg feltételnek meg kell felelnünk. De ez miért csak ránk vonatkozik? Gondolom sokak fejében már megfogalmazódott ez a kérdés. Hallottunk pletykákat (csak azért írom így, mert nem szeretném, ha bárki rágalmazással vádolna),hogy egyes fuvarszervező cégek irdatlan mennyiségű, különféle tartozásokat halmoztak fel eddigi pályafutásuk alatt. Azért, hogy a renoménkat megújítsuk és megőrizzük, elengedhetetlen az Ő közreműködésük! Véleményem szerint, egymásra vagyunk utalva, szükséges az együttműködés.
A tisztességes körülmények között működő fuvarszervezőknek is az az érdeke, hogy ne húzzanak párhuzamot köztük és egy olyan cég között, amely nem megfelelő módon végzi a tevékenységét. Így fogalmazódott meg bennem az, hogy a nullás igazolásoknak, a tőke bizonylatoknak, az átvilágíthatóság feltételeinek meg kell felelniük nekik is. Évente pályázzanak a főváros által hasznosnak ítélt szám szerint, a megfelelő paraméterek között. Tegyük fel, szükséges 6 cég működése Budapesten. Ezeknek a cégeknek be kell mutatniuk a megfelelő igazolásokat és meg kell jelölniük, hogy a fuvarszervezést mennyi és milyen minőségű gépjárműparkkal végeznék.
Ezen felvetésekre a reagálás félig személyes érintettséget is takart. Arra, hogy sokan vagyunk azt a kérdést tette fel Wintermantel úr, hogy Ő amikor taxit rendel egy nem kis létszámmal rendelkező cégtől, miért csak 15 perccel kap autót Újpestre..?Magyarázkodhattam volna, hogy ez időjárás, nap és napszak függő, de inkább nem tettem. Elég, ha ezt mi tudjuk.))
A licenc kialakítása és beindítása lehetséges! Kivitelezhető, és ez elsőre szerintem pozitív. A szabályozás többi részére valószínű a főváros tenné rá a kezét. Mindent felügyelnének. A Droszt KHT-t, az ügyintézést, a fuvarszervezőket, a taxisokat, mindent. A nullás igazolások évenkénti bekérése működne, ez csak egy jogszabály kiegészítés lenne.

Droszt Kht:

Nincs felügyeleti szerve. Gyakorlatilag senki sem tudja számonkérni , hogy az évenként 143 millió forintból mennyi a fenntartásra, létesítésre és ellenőrzésre fordított összeg! Ahogy a fentiekben említettem, a fővárosnak szándékában áll a későbbiekben átvilágítani és az ellenőrzése alá vonni, működtetni.

Parkolás:

A Fővárosi közgyűlés 24/2009 (V.11) rendelete alapján a 2. fejezet VI. és VII. paragrafusában nincs kitétel az egyébként jogilag közfeladatot ellátó személyeknek minősülő taxi gépkocsivezetőkre. Tehát, egy szimpla ügyintézésnél, csomagkézbesítésnél vagy éppen beteg-rokkant emberek segítése közben, jogosan bírságol a parkolóőr vagy közterület felügyelő.
Ennek megoldására a főváros leendő vezetése várja azokat az ötleteket, amelyek nem adnának okot visszaélésekre. (Így, én is várom az ötleteiteket!)

Tarifa:

Szándékosan (még) nem érintettem a FIX tarifa ügyét. Nézzétek el ezt nekem kérlek, hiszen tudtam jól, hogy akik előttem ezzel próbálkoztak, a saját késükbe dőltek bele….
Nagyon közel voltak, de kihátráltak mögülük . Amit viszont érinteni kívántam, az a minimum tarifa létrehozása. Sokan tapasztalhattuk, hogy a gomba módra szaporodó társaságok egyetlen „fegyvere”, az ár alá ígérés. Vannak olyanok is, amelyek több éve vagy évtizede vannak a pályán, és mégis ebben láttak csak rációt a válság közepén.. (Nem tisztem,hogy erkölcsileg minősítsem jelen esetben ezeket a cégeket, így ettől eltekintenék.) Számításokkal, példákkal alátámasztottam az érvelésemet, miszerint egy átlagos 130 Ft/Km-es önköltségi árral képtelenség nyereséget termelni 150-164-stb tarifákkal. Így azt javasoltam, ha van rá mód és ez nem ütközik jogi akadályba, akkor húzza meg a főváros leendő vezetése 200 Ft/Km –nél az alsó határt . A 240 és a 200 Ft között lenne az az árrés, amely biztosítaná a szabad a versenyt a cégek között, és megmaradna a szakma megbecsülése és gazdaságos fenntarthatósága.
Felvetésemmel megleptem Wintermantel Urat. Nem tud olyan szolgáltatásról, amelynél létezne alsó küszöb. Ennek további megértése és kivitelezhetőségének lehetősége végett jogászok segítségét fogja kérni.
Több mint egy órát beszélgettünk.. A személyes találkozót kölcsönösen pozitívan ítéltük meg, a felvetett problémák megoldásában számítana rám, így egyben a Ti közreműködésetekre is.

Tisztelt Hölgyek és Urak!

Többen lehet, hogy azt gondoljátok, még egy naiv ember, akit megvezet egy vagy több politikus. Inkább optimistábbnak vallanám magam, mint naivnak. Reálisnak vélt felvetéseimmel és a Ti javaslataitokkal talán előrébb tudunk jutni, és esetleg a fuvarszervezők közül is lennének partnerek a megoldás irányába. Hiszem, hogy mindennek alapja a határozottság és a kommunikáció. Hiszem, hogy együtt, folyamatos tárgyalásokkal, az önjelölt érdekvédők kihagyásával, és kellőképpen megfontolt és kidolgozott javaslatokkal, megfelelő alapot tudunk biztosítani a további megbeszélésekhez. A későbbi hőn áhított esetleges sikerekről nem is beszélve…
Arra kérnélek Titeket, vitassuk meg a felvetéseket. Ne dugjátok a fejeteket a homokba, beszéljünk arról, ami rossz. Az erre kialakított topikban szívesen vennék minden kérdést és javaslatot.
Köszönöm, hogy elolvastátok az írásomat és köszönettel tartozom azoknak is előzetesen, akik javaslatokkal és észrevételekkel hozzájárulnak a későbbi tárgyalásokhoz, sikerekhez.

Üdvözlettel: Fárbás Tibor /málna/


 

 

A Droszt Kht Közleménye, és 2008-as mérlege: