Súlyos támadás érte egyik kollégánkat

2010.03.18.

HVG Videó:
Helyek, ahová még a taxisok se hajtanak be szívesen

Hogyan tud egy taxis elkerülni egy támadást? Melyek Budapest legveszélyesebb utcái, és mi a teendő, ha valakit támadás ér? Többek között erről faggattuk a Taxi 2000 munkatársait az éjszakai műszakban.


Éjszaka a diszpécserekkel from hvg.hu on Vimeo.

A taxis csak magára számíthat a kocsiban. Az agresszív, veszélyes elemeket kiszűrni szinte lehetetlen, de ha már megtörtént a baj, nem könnyű eltűnni a helyszínre sereglő taxisok szeme elől. A diszpécserközpontban megtudtuk, ha riasztás van, minden másodlagossá válik, csak a bajba került kolléga számít. Hajnalban Vajay László vitt minket haza, akit tavaly kaszabolt össze utasa egy kenyérvágó késsel.

Miként fogták el az elkövetőt
Egyik olvasónk beszámolója, aki maga is részt vett az elfogásban:

Na a mai napon egy olyan dolog történt velem, amit el kell hogy meséljek.
Este nekiálltam dolgozni, cím, állás, cím, állás, minden úgy ment, ahogy szokott. Éjjel úgy fél három felé éppen egy 420 forintos fuvart hajtottam végre, amikor az urh rádión kiabálásra lettem figyelmes.
Egy kolléga ordított, hogy leszúrták a IX. kerületben, és ömlik a vére, hívjunk mentőt, rendőrt. Azt tudni kell, egy ilyen esetnél nincs kecmec, mindenki (legalábbis minden jó érzésű) kolléga megindul oda, nem nézve semmit és senkit. Ilyenkor nem számít piros lámpa, nem számít egyirányú utca, sebesség, semmi, csak az, hogy minél előbb a kollégához jussunk, itt a másodpercek életet menthetnek.
Én is elindultam, ahogy ki tudtam rakni az utasaimat. A megtámadott kollégához már úton volt a mentő, rendőr, és már másik kolléga is volt ott. A többiek elkezdték keresgélni az elkövetőt.

Én menet közben néhány tanáccsal láttam el az ott lévőket, miközben száguldottam át az egész városon. Néhány perc elteltével már kb. 40-50 taxi járta a környéket. Lassan én is odaértem, mikor az egyik srác beszólt a rádióba: Te, itt sétál valaki, mindjárt megnézem.
Azonnal irányt váltottam, és máris arrafelé haladtam, mikor is újra megszólalt, de már kiabálva: Gyertek, gyertek, ez volt az, tiszta vér a keze!
Kb. egy perc múlva odaértem én is, és még két kollégám. Kiugrottunk az autóból, mire is a srác kiabálni kezdett: Én voltam, én voltam, beismerem, csak ne bántsatok!
Azonnal elindultunk felé, miközben mondtuk neki: álljon meg és ne mozduljon, mindjárt itt a rendőrség.

Nem volt hajlandó megállni, ezért az egyik kollégám megpróbálta elkapni, de csak a pulóverét sikerült megragadni. Sikerült nekiszorítani az egyik parkoló kocsinak, és ott vártuk a rendőröket. Várakozás közben megkérdeztem tőle: DE MIÉRT?
Kellet a pénz - válaszolta.
De milyen pénz? - jajdultam fel, és elöntött valami mérhetetlen harag, legszívesebben szétcsaptam volna, de a józan ész győzött.
Tudunk olyan kollégáról, aki egy ilyen miatt két éve jár bíróságra. Merthogy az ilyen PATKÁNYoknak is vannak jogai.
Egyre többen lettünk, lincshangulat keveredett, mindannyian beleéltük magunkat a szituációba, ott vagy egyedül, éjjel, egy idegennel, és előkerül egy nagy kés - bármelyikünknek áll ez a zászló.
A közben megérkezett rendőrök felmérték a helyzetet, és gyorsan bevágták a járőrautóba, mielőtt baja esik.

Én látva, hogy nincs szükség rám, elmentem tovább dolgozni, minek tátsam tovább ott a számat. Remélem, hamar meggyógyul a kolléga. Azért elképzeltem a helyzetet, mikor a családjához becsöngetnek a rendőrök és közlik, hogy a férjet, apát leszúrták éjszaka. Nem kívánom ezt senkinek.
Szívesen beszélnék ilyenkor azzal az emberrel, aki megvétózta a belső kamerát, mindenféle jogokra hivatkozva: A kollégának is voltak jogai.
Az egyik így szól: MINDEN EMBERNEK JOGA VAN ÉLNI!
- És ezt most egy másik nem akarta betartani...

karaj

Fotó:Bbetyár


Bao válasz |       2011.10.25. 07:31:13  (1222)
Nyolc év fegyházat kapott az a lény, aki megkéselt néhány évvel ezelőtt a József Attilán egy 2000-es kollégát.