Száz forintra csökken a parkolás díja

2005.12.06.

Könnyítés
A parkolási díjak csökkentésről döntött hétfőn a főpolgármesteri kabinet: januártól az átlagos óránkénti parkolási díj bruttó 120 forintról 100-ra csökken.
A kormány döntése az áfacsökkentésről a parkolásra is érvényes. Ez azonban a várakozásnál megoldhatatlan problémát jelentene, mivel a forgalmi adó 20 százalékos csökkenése 115 forint húsz fillért jelent egy óra átlagos parkolás esetén, ezt az összeget azonban nem lehet kifizetni érmékben. Ráadásul az összegnek néggyel is oszthatónak kell lennie, hogy a negyedóránkénti fizetés is lehetséges legyen.

Az eddigi parkolási díj nettó 96 forintból és 24 forint áfából áll. A főpolgármesteri kabinet a szempontok figyelembe vételével két dologról dönthetett: vagy 100 forintra emelkedik a nettó díj, és 20 forint lesz az áfa, de ez nettó négyforintos áremelést jelentett volna.

A másik lehetőség, amelyet végül el is fogadott a kabinet: bruttó száz forintra csökkentik a díjakat a főváros területén, tehát az alapdíj is csökken, nemcsak az áfa. Az alapdíj így nyolcvan-egynéhány forint lesz, amely az áfával együtt bruttó száz forintra módosul

Budapest.hu