A XXI. század jelzőlámpái Újbudán

2006.02.02.

Újbudán három mobil sebességkijelző készüléket adott át Molnár Gyula polgármester. A Budapesten másutt még nem használt berendezések akár kétszáz méterről is jól olvashatóan kijelzik az elhaladó autók sebességét, és villogva jelzik, ha az autó gyorsabb a megengedett sebességnél. A magas sebesség látványa a sebességhatárt túllépő sofőrre pszichikai nyomásként nehezedik, aminek hatására leveszi a lábát a gázpedálról.

A jól látható sebességjelző nem állítja meg a forgalmat, csak a szükséges mértékre lassítja. A sebességszabályozásnak ez a módja tartós nevelő hatást fejt ki a járművezetőkben, s ezen keresztül éri el a növekvő biztonságot és a csökkenő környezeti terhelést.

A műszerek a rendőrség felé nem jelentik fel a gyorshajtót, csak havi statisztikát készítenek arról, hogy átlagosan mekkora sebességgel haladnak el az autósok az adott útszakaszokon. Ez az adat hozzájárul ahhoz, hogy az adott térség közlekedési rendszerét biztonságosabbá tegyék.

A berendezéseket egyelőre próbaüzemben állítja munkába az önkormányzat, amennyiben a tapasztalatok kedvezőek lesznek, több berendezést is vehet a kerület.

A „XXI. század jelzőlámpáját” Simon Károly önkormányzati képviselő és Messel Gáspár közbiztonsági tanácsnok kezdeményezésére szerezte be Újbuda önkormányzata. A jelzőkészülékek működtetését az Újbuda 11 Kht. végzi.

(XI.kerület)