Készülhetünk az árvízre: A Duna vízszintje vasárnapra elérheti az alsó rakpartot Budapestnél

2007.09.07.

Még csak ez hiányzik!
A Duna vízszintje vasárnapra Budapestnél már elérheti az alsó rakpartot a számítások szerint, ez II. fokú készültség elrendelését jelentheti Budapest felett - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

A Gyöngyös- és a Répce-patakon erőteljes áradás indult, a Rábán is kisebb árhullámok alakulhatnak ki, a helyzettől függően itt is lehetséges készültség elrendelése. Figyelni kell a Répce, a Gyöngyös és a Pinka vízgyűjtőjére is. A területen található védművek megfelelő állapotban vannak, a vízfolyásokon lévő erőművek, zsilipek kezelőit, az érintett önkormányzatokat, a hatóságokat és az árvédekezésben résztvevő partnereiket értesítették, s velük állandó kapcsolatban állnak - ismerteti a szaktárca közleménye.

Az északi területeken kevesebb a csapadék, a Hernád, Sajó és a Bodrog folyókon, ezért tovább csökken az árvíz kialakulásának veszélye - áll a közleményben.

A vízügyi szervek megkezdték a szükséges felkészülést. Az területileg illetékes vízügyi igazgatóságok, az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelik a csapadék mennyiségét, és ellenőrzik a folyók vízszintjét. Az árvízvédekezési készültséget szükség esetén a területileg illetékes vízügyi igazgató rendeli el. Elrendelés esetén a készültségi fokozattól függően indul meg a megfelelő szintű védekezés, jelenleg nincs ilyen érvényben.

MTI