Utcán tiltakoznak a behajtási díjak ellen a fuvarosok

2008.03.17.

Szorítsunk nekik?!?
A megemelt behajtási díjak ellen tart tiltakozó demonstrációt a Közúti Fuvarozók Érdekvédelmi Szervezete a Felvonulási téren hétfőn. A fuvarosok sokallják és korainak tartják a drasztikus emelést, illetve hiányolják az előzetes egyeztetést.

Hétfőn reggeltől délutánig demonstrációt tart a Közúti Fuvarozók Érdekvédelmi Szervezete a fővárosi behajtási díjak ellen. A tüntetés a Felvonulási téren lesz az Ajtósi Dürer sor és Damjanich utca között a Budapesten. A fuvarozók azt nehezményezik, hogy a főváros úgy fogadta el 2007 végén a behajtási díjak tízszeres emelését, illetve a behajtási engedélyek kiadásának módosítását, hogy nem végeztek kellő szakmai elemzést, és nem mutatták be a módosítás társadalmi hatásait. Azt sem értik, hogy a szigorítással miért nem várták meg, amíg elkészül az M0-ás autópálya hiányzó keleti szakasza, és miért nem tesznek különbséget a gépjárműtípusok között.

A fuvarozói szervezetek képviselői legutóbb március 12-én, szerdán egyeztettek a közgyűlési rendeletet végrehajtó, 100 százalékos fővárosi tulajdonú Parking Kft.-vel az ügyben. Akkor a főpolgármester-helyettes közleménye szerint a résztevők között "finomhangolás" jött létre a rendelet módosításáról. Erről az érintett bizottságok jóváhagyása után a közgyűlés dönt.

A behajtási rendelet módosítása idén lépett hatályba, és azonnal kiváltotta a fuvarozó szervezetek tiltakozását. A Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (FUVOSZ), az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ), a Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége (KKVSZ), a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE), a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary), a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), a Volán Egyesülés (VE) közösen lépett fel a teherautók behajtási rendszere megváltoztatásának módja és a behajtási díj mértékének drasztikus emelése ellen.

[origo] itthon