Taxisok is fuvaroznának betegeket

2008.01.17.

85.-Ft/Km.
A taxistársaságok is vállalnának betegszállítást, az erről szóló levelet a napokban küldte el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKI) az Egészségügyi Minisztériumnak - mondta a Független Hírügynökségnek Dudás Zoltán, az MKIK taxis szekciójának vezetője. Az OEP főosztályvezető-helyettese szerint a dolog nem ilyen egyszerű, a betegszállításnak szigorú feltételei vannak, írja az index.hu

A szakápoló nélküli betegszállításért a taxisok sem kérnének több pénzt az államtól, mint a jelenleg a szolgáltatásban résztvevő magáncégek, tehát ők is 85 forint/kilométerért vinnék el a betegeket.

Dudás Zoltán elmondta: A betegszállítás év elején tapasztalt gondjain segíthetne az országban működő 12 ezer taxis. Természetesen a személyszállítók csak azokat a betegeket vinnék vizsgálatra és haza, akik nem fekvőbetegek és nem igényelnek szakápolói kíséretet.

A kamara taxis szekciójának vezetője szerint a taxis társaságok diszpécserhálózata jó háttér lehetne a szállítások szervezésének is. Hozzátette: számos társaságnak jelenleg is szerződése van kórházakkal, tehát sok esetben hívnak betegekhez taxisokat. Igaz, a szállítás eddig önköltséges volt.

Dudás Zoltán egyelőre nem tudta megmondani, hány taxi venne részt a betegszállításban. jelenleg az előkészítő munka folyik, és várják a választ a minisztériumtól. Az Index érdeklődött a minisztériumnál, de ott azt mondták, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ad választ.

A betegszállításnak szigorú feltételei vannak, jogszabályok írják elő a járművek felszereltségét, a vezetők és a betegkísérők képzettségét, mondta az Index kérdésére Kőrösi László, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozási főosztályvezető-helyettese. Az illetékes szerint nincs olyan szolgáltató, amelyik csak ülőbetegek szállításával foglalkozik, így nem lenne etikus a betegszállító társaságokkal szemben, hogy ezt a viszonylag könnyű, ám a fekvőbeteg-szállításnál jobban jövedelmező szegmenst valaki helyettük teljesítse.

Felvetésünkre, hogy a taxisok felajánlása megoldhatná azt, hogy az eddigi tapasztalatok szerint nem volt elég autó, és a betegnek hosszabb ideig kellett várniuk, Kőrösi László azt mondta: az átállással járó, és az év elején jelentkező problémákat a kapacitások átirányításával megoldották, így várhatóan nem lesz probléma a betegszállítással, azt meg tudják oldani az erre szerződött társaságok.

cbtaxi válasz |       2008.01.16. 20:22:47  (5)
"a taxisok felajánlása megoldhatná"......

Én csak arra lennék kíváncsi,hogy melyik cég taxisai ajánlották fel?
Gyanítom egyiké sem.
Az lesz amit mondtál,a miénkkel vernék ismét a csalánt!
Előzmény: rosszqtya 2008-01-16 18:05:43 (3)

rosszqtya válasz |       2008.01.16. 18:07:55  (4)
kimaradt egy "NE" szal asztal mögül többszázezres fizuval én is tudnám a _kedves_ utasok érdekeit védeni ezerrel! mert nidcs veszteni valóm...

nekünk 12.000knak akik napról napra élünk, van veszteni valónk!

és most nem azt mondtam, hogy megy-e a bolt vag nem... mert valahogy mindig ebbe az irányba lyukadunk ki...

rosszqtya válasz |       2008.01.16. 18:05:43  (3)
vigye 85ért őket a dudás úr és a pereputtya 12 évvel ezelőtti árakon!!

adjon hozzá 60 forintos ÜAt és a többit....

mert ügye azt mindannyian tudjuk, ezek _NEM_ a "gyűjtő" fuvarok, nem olyanok lesznek, mint BP-Győr-Mátészalka-zalaegerszeg-Szolnok-Szeged és vissza! hanem a szokásos dévaibírómátyástér-margitkórház 87ért és adj le 200at a portán...

szeretem mikor az én faxommal verik a csalánt a nagyokosok, akik súlyos százezrekér nem tesznek semmit... vagyis tesznek.. ellenünk!

kedves dudás úr! dolgozzál te is a 12 évvel ezelőtti fizetésedért, gyere ki az utcára! és az íróasztal mögül ajánlgassál nekünk ilyeneket!!

cbtaxi válasz |       2008.01.16. 17:49:09  (2)
85 Ft/km-ért Taxisok is szállítanák a betegeket! mondta a Független Hírügynökségnek Dudás Zoltán, az MKIK taxis szekciójának vezetője.

Biztos ez? Megkérdeztek bennünket is?

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) lehetségesnek tartja a taxis szolgáltatók részvételét a betegszállításban és ezért soron kívüli tárgyalásokat kezdeményeznek - tájékoztatta az MTI-t a kamara elnöke szerdán.

Parragh László közleményében azt írta: a kultúrált betegszállítás mielőbbi helyreállítása érdekében lehetségesnek tartja a közúti közlekedési taxis szolgáltatók jelentős hányadának bevonását az országos szintű feladat ellátásába.

Indoklásként úgy fogalmazott: az ország valamennyi nagyobb városában korszerű diszpécserközponttal rendelkező vállalkozások alkalmasak arra, hogy az igényeknek megfelelően, rövid időn belül, éjjel-nappal, rádiós adó-vevő készülékkel felszerelt gépkocsikat küldjenek a helyszínre a betegek szállítása érdekében. Hozzátette: a betegszállítás nem igényel szakkíséretet, a fertőző betegek szállítása pedig jelenleg is a mentőszolgálat feladata. Ezek alapján "a közszolgáltatást végző taxikapacitás minden további nélkül alkalmas a feladat részbeni, vagy teljes ellátására" - írta.

Az MKIK szerint a vállalkozói kör rendelkezik olyan kapacitásokkal, amelyek bevonásával a szükséges járműfejlesztések finanszírozásához közpénzek felhasználására nincs szükség, ugyanakkor az így kialakuló versenyképes piacon gazdaságosan üzemeltethető a betegszállítási rendszer - tartalmazza a közlemény.

"A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szükségesnek tartja az érintettek bevonásával a tárgyalások soron kívüli megkezdését, a szükséges hatósági intézkedések megtételét a kialakult társadalmi feszültségek megszüntetése és a színvonalas betegszállítás megteremtése érdekében" - írta Parragh László.

STOP