Szavazz, milyen legyen az új budapesti taxi!

2012.03.29.

Blikk.hu
Egyforma színűek, mintájúak lesznek a budapesti taxik, és egyforma áron viszik utasaikat. Legalábbis ezt tervezi a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Azt is megszabnák, hogy milyen műszaki adottságú, színvonalú autóval lehessen taxizni a fővárosban.

A tarifáról a Fővárosi Közgyűlés döntene, éppúgy, ahogyan a BKV-jegyek áráról is évente szavaznak a képviselők – tudta meg a Blikk.

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója megerősítette értesülésünket. Azt, hogy milyen színt kaphatnak az autók, még nem tudni; iparművészek, formatervezők terveiből választ majd egy zsűri.

– Célunk az átfogó budapesti taxis szabályozás megvalósítása, amely érinti a rögzített hatósági ár bevezetését, a piac védelmét, és az utasok számára egységes, magas színvonalú taxiszolgáltatás biztosítását is – indokolta Vitézy a terveket. A BKK szerint az, hogy társaságoktól függetlenül egységes külsőt kapnak a taxik, bizalmat ébreszt az utasokban, hiszen garantálja a szolgáltatás minőségét és az egységes árat. Míg ma sokan azért nem intik le a taxikat az utcán, mert nem tudják, mennyit fognak fizetni.

– Több külföldi városban egységes a taxik külseje, és így a budapesti taxikat is könnyen lehet majd azonosítani. Az autók típusát azonban nem szabjuk meg, csak a minimális méretét és az alapvető műszaki adottságait. Egységes minőségű szolgáltatás esetén előírhatunk egységes tarifát. Nem szeretnénk a taxisok nélkül dönteni, hamarosan egyeztetésre hívjuk őket – mondta Vitézy.

A Blikk által megkérdezett, nevük elhallgatását kérő taxisofőrök aggódnak a tervezett változások miatt. Sokan attól tartanak, hogy drága hitelfelvételre kényszerülnek, ha kötelező lesz új autót vásárolniuk.

– Kérdés, mennyire korlátozza a szabad versenyt és az utasok szabad választását a hatósági ár – osztotta meg fenntartásait Vízi András, a Főtaxi szóvivője. Fontosabbnak tartaná, hogy a hatóságok hatékonyabban ellenőrizzék a taxisokat.

– Nem szabad megfosztani a társaságokat az egyedi külsőtől. A hatósági ár jó ötlet. A benzin árához kellene igazítani a viteldíjat – kommentálta a hírt Pásztor György, a Tele5 Taxi igazgatója.

V. J. Z.