A taxis bosszúja

2012.04.22.

Harminc éves a Dögkeselyű
Nehéz elhinni, de vannak, akik még nem látták a Cserhalmi György főszereplésével 1982-ben bemutatott magyar krimit. Nekik csak azt tudom mondani, pótolják be mihamarabb.

Bemutatásakor nagy siker volt, nem csak nálunk, de külföldön is. Pörgős, van benne emberrablás, autólopás, meg cicik. Nem volt nehéz észrevenni a társadalomkritikát, együtt érezni a kisemberrel, aki dühében nem csak a gonosz, újgazdag hobbitolvajok, de a rendőrök eszén is túljár. És nem hagyja magát elfogni. Éppen ezek miatt pár baráti szocialista országban csak erősen cenzúrázva mehetett a mozikba a Dögkeselyű. Mindezek ellenére nem sok keresnivalója lenne a témának a Totalcaron, ha nem lenne autós vonatkozása.

A főszereplő Simon József ugyanis taxisofőr. Egy szerencsétlen taxisofőr, aki bár diplomás mérnök, kénytelen elhagyni a pályáját, amire olyan sokat készült. A sokkal jobban fizetett személyfuvarozó iparágban igyekszik előteremteni a tartásdíjra, rezsire és OTP-kölcsönre valót. Egy peches taxisofőr, akit a két gátlástalan öregasszony, Részvét Mici és húga, a nyugdíjas korukra ismét aktívvá vált zsebtolvaj páros kifoszt. A híresen vaskos taxis brifkóból tíz rongyot emelnek el, aminek nagy része céges pénz.