Egyesültek a csabai taxitársaságok

2012.09.22.

Ez is egy megoldás
Egyesült a három békéscsabai taxitársaság, a Thermál, az Unio és a Gábriel. Az eddigi három helyett egy diszpécserközpont működik napi 24 órában, az utasokért gyorsabban odaér az autó.

A Thermál Taxi szándéka ellenére, egy bonyolult ügy kapcsán régi telefonszámát elvesztette, de a neve megmaradt. Sőt, immáron ez annak a közös társaságnak az elnevezése is, mely az eddigi Unio és Gábriel Taxit is magában foglalja. A Thermál új számát és az utóbbi két társaság ismert számát viszik tovább.

– Negyvenhárman dolgozunk egy csapatban, közös a diszpécserközpont, vagyis minden adott ahhoz, hogy perceken belül odaérjünk az utasért – mondta Litauszky György, az eddigi Unio Taxi, Tóth Mihály, a Thermál Taxi és Wieszner Vilmos, a Gábriel Taxi volt elnöke.

– Természetesen vannak kivételes helyzetek, például mostoha útviszonyok vagy időjárási körülmények. A különleges igényeket is jobban ki tudjuk szolgálni, legyen szó klímás, kombi, egyterű, többszemélyes, kisállat-szállításra alkalmas autóról.

A taxisok jelenleg Békéscsabán négy droszton várnak utasra, a Szent István téren, a Csaba Center oldalában, a Lencsési-lakótelepen és a vasútállomáson, de az egyik helyszín hamarosan változik. A Szent István tér lezárását követően az Andrássy út-Irányi utca sarkára költöznek.

– A droszton azt a taxit választja az utas, amelyiket akarja, a diszpécser az első helyen lévő kocsit küldi, ha csak a hívónak nincs valami extra kérése – magyarázták a taxis vezetők. Kitértek arra, megérzik a forgalmon azt is, hogy nagyon sokan – főként fiatalok – elmentek a városból máshova dolgozni.

Az egyesüléssel a tarifákat egységesítették, de árat nem emeltek, holott az üzemanyag jelentősen drágult. Egy 1000-1200 forintos utat még ki tudnak fizetni az utasok, de a más településre utazás ritka, mint a fehér holló.Az új taxitársaság vezetői elmondták: leginkább utasra lenne szükség, a nappali időszakban legtöbb a kórházfuvar.

– Főként idős nyugdíjasokat viszünk vizsgálatra vagy szállítunk haza egészségügyi intézményekből – magyarázták. – A hétvégi és éjszakai szórakozóhelyi fuvarok száma is jelentősen visszaesett. Előfordul, hogy alig több mint tízen vannak egy diszkóban, ha mindenki taxival menne haza, az is kevés lenne. Ha már kocsmák és kínai boltok is tönkremennek, az az igazi válságot jelzi.

A minap Kiskunhalason eszméletlenre vert taxis ügyével kapcsolatban kiemelték, Békéscsabán nagyon ritka a taxisbántalmazás. A kesztyűtartóból több százezer forintot el sem tudnának vinni tőlük, mert ügyelnek arra, csak váltópénz legyen náluk.