A Belváros többet kér a parkolási díjból

2007.05.22.

Köll a lóvé!
A Belváros kilép a Fővárosi Közterületi Parkolási Társulásból, ha fél éven belül nem sikerül megállapodniuk abban, hogy a kerület a behajtott díj felét visszakapja - jelentette ki tegnap sajtótájékoztatón Rogán Antal. Belváros-Lipótváros polgármestere eltökélte, folytatják a megkezdett parkolás reformot, hogy tiszta viszonyokat teremtsenek végre e téren.

Ennek egyik eleme lesz a parkolási díj minél nagyobb hányadának visszaszerzése, jelenleg ugyanis az önkormányzat egy forint után körülbelül 40 fillért kap. Javaslatát a június 14-i képviselőtestületi ülés elé terjeszti.

Amennyiben nem tudnak megegyezni a parkolási társasággal és a szétválást az önkormányzat képviselőtestülete is támogatni fogja, a kerület saját céget hoz létre a díjak beszedésére. "Ami ma van, az csak lejáratja a parkolás intézményét" - mondta Rogán. A polgármester úgy kalkulál, hogy az új elszámolási rend csaknem 700 millió forint pluszt hoz a kerületnek.

Határozott lépésekre szánja el magát a polgármester a mélygarázsok ügyében is. A kerület által fenntartott föld alatti parkolók üzemeltetése veszteséges, mégis nagy szükség van rájuk, ezért a régiek helyzetének rendezése mellett újabbak építését is tervezik. Utóbbit azzal a feltétellel, hogy a terület önkormányzati kézben marad, és a garázs tulajdonjoga ötven éven belül visszakerül az önkormányzathoz. Ennyi idő elég ahhoz, hogy az építő költségei megtérüljenek - mondta Rogán.