Trükköznek a nyíregyházi taxisok?

2010.07.05.

Hmmmm....:-)
Van olyan taxis, aki a zónát felejti el átállítani a taxiban indulás előtt, de akad olyan is, aki egyszerűen nem ismeri két pont között a legrövidebb útvonalat. Sajnos minden esetben a kopasztáson van a hangsúly.

A FŐHE rendezvénysorozat jól hozhatott a taxitársaságoknak és a magántaxisoknak is, elvégre a koncertek után, a hajnali mámorban bizony sok fiatal indult hazafelé. Éppen egy ilyen buli után tartottunk hazafelé, amikor úgy döntöttem, hogy a Nyíregyházi Főiskola és az Őz-köz közötti bődületes távolságot jobb lenne taxival megtenni. Éppen ezért egy a parkolóban várakozó taxistól finoman rákérdeztem, hogy mennyibe kerülne nagyságrendileg a fuvar. Egy ezres, jött a válasz, majd miután fancsali képet vágtam közölte, hogy inkább nyolcszáz. Ekkor felvázoltam a taxisnak, hogy tisztában vagyunk az Őz-köz főiskola távolsággal, de kötötte a nyolcszáz forintos ebet a karóhoz. Ekkor az útitársam hozzátette, hogy ugyan már, mindössze egy utcányira van az Őz-köz.

Taxisunk ekkor megvilágosodva újabb ajánlatot tett, így végül egy ötszázasból megúsztuk a taxis-kalandunkat. A fiatalember természetesen hosszasan ecsetelte, hogy valójában képzavarba került és összekeverte az Őz-közt egy másik címmel. Nos, talán erre szokás mondani, hogy hiszem, ha akarom.

Ennél azonban érdekesebb egy kedves ismerősöm sztorija, aki mindhárom napon taxizott a Kertvárosig és csodák csodájára mindhárom alkalommal más összeget fizetett. Fontos tudni, hogy ugyanazzal a társaság taxijával utazott és ugyanazon az útvonalon. A tarifák sorra: 1265, 1600, majd végül 880 Ft. Hangsúlyozom, ugyanazon az útvonalon! Ismerősöm nem volt rest rákérdezni utolsó útján, hogy ez a különbség miből fakad, amire a taxis sejtelmesen annyit felelt – van, aki elfelejti a zónákat átállítani. Hogy ez mit jelent? Azt mindenkinek a fantáziájára bízom!

Egy azonban biztos: az amúgy sem pozitív megítélés alá eső taxisok bizony sokszor rászolgálnak arra, hogy fenntartásokkal viseltessenek feléjük. Annak ellenére, hogy sokan vannak, akik tisztességesen végzik, illetve végeznék munkájukat, de a cikkben is bemutatott két eset valójában nem csak az utasokat, hanem ezeket a taxisokat és társaságokat is sújtja.

Azt azonban már mindenki tudhatja, egy átbulizott éjszaka után is, hogy taxival mennyit kóstál az Őz-köz főiskola távolság.