27 forint különbség a legdrágább és a legolcsóbb benzin ára között!

2007.03.14.

Holtankoljak.hu-információ
A várakozásoknak megfelelően átlagosan két forinttal emelkedett a benzin ára a hazai töltőállomásokon, a gázolaj ára mára virradóra nem változott. A gázolaj átlagos ára 249,70 forint, a 95-ös benzin átlagos ára 264,50 forint. Az elmúlt egy hónapban összesen 14 forinttal emelkedett a benzin és 4 forinttal a gázolaj ára.

Már alig kapható benzin 250 forint alatti áron, a legdrágábban csaknem 275 forintért vásárolhatunk egy liter 95-öst.
Gázolajból a legolcsóbb 238 forint literenként, a legdrágább csaknem 260 forint.
Az árkülönbség a legolcsóbb és a legdrágább benzin ára között 26,90, ez több, mint az átlagos ár tíz százaléka. Ugyanez a gázolaj esetében 20,90 forint.

HÁTTÉR

Ismét több tényező áll az üzemanyag árának változása mögött. Az olaj világpiaci ára csökken; Észak-Amerikában beköszöntött a jó idő: már most melegebb van, mint ebben az időszakban szokott, ezért csökken a fűtőolaj-felhasználás, ez az árcsökkenés felé hat. Csütörtökön az OPEC ülésén valószínűleg úgy határoznak: nem csökkentik tovább a kitermelési kvótájukat, ez is a csökkentés irányába hat.
Az olajár-csökkenéssel együtt - bár egész csekély mértékben, de - drágulást mutat a tőzsdéken mind a gázolaj, mind a benzin ára. Ennek az lehet az oka, hogy az amerikai energiaipari miniszter bejelentette: az USA áprilistól felvásárlásokba kezd, hogy megduplázza tartalékait.
A fentiek alapján a jövő hétre azt várjuk, hogy vagy csökken, vagy marad az ár: a forint egyre erősebb, és ha a tőzsdéken nem változik jelentősen az üzemanyagok jegyzésára, akkor ez a hazai üzemanyagárakon is érzékelhető lesz.

HOLTANKOLJAK.HU
Magyarország első
átfogó üzemanyagár-összehasonlító oldala
http://www.holtankoljak.hu