Meggyőzte a bíróságot a rekorder gyorshajtó

2007.01.10.

Nincs különbség a büntetési tételben
Sikerült meggyőznie a bíróságot annak a rekorder gyorshajtónak, akit tavaly ősszel 248 km/órával száguldozva kaptak el a rendőrök. A férfi azt állította, hogy azért hajtott ilyen tempóval, mert főnöke utasítására éppen tesztelte a sportautót, ezért a túlzónak tartott büntetése ellen fellebbezett. A közlekedési szakértő szerint a meghosszabbodott, 70 méteres fékúton belül nem tudott volna megállni, és biztosan meghal az, akit ilyen sebességgel elüt.


A gyorshajtó férfit még 2006 októberében csípték el, 248 km/órás sebességgel közlekedett a 44-es számú főúton ott, ahol egyébként 90 km/óra volt a megengedett legmagasabb sebesség. A rendőrség a szabálysértés miatt mindössze 60 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki, és 10 hónapra eltiltották a vezetéstől. A gyorshajtó azzal magyarázta a túllépést, hogy egy autóértékesítő cégnél dolgozik, és főnökének utasítására vitte próbaútra az AUDI 4F típusú sportautót (a bíróság szerint ilyen típusról van szó, az [origo] autó rovata szerint viszont ilyen nem létezik). A férfi állítása szerint azt akarta kipróbálni, hogy ha nagy sebességgel fékez, beremeg-e az autó kormánya, és az időjárási viszonyokat és a forgalmat is alkalmasnak találta a tesztelésre.

Talán csak pár másodpercet utazott ilyen sebességgel, és a rendőri ellenőrzés pont ekkor történt - magyarázta a gyorshajtó, aki a szabálysértésért kiszabott bírságot és az eltiltást túlzónak találta, ezért bírósághoz fordult. A Békéscsabai Városi Bíróság előtt a munkáltatója megerősítette az alkalmazott mentségét, és arról is beszámolt, hogy "kiváló munkatárs", nyugodt és megbízható, akire rá lehetett bízni a drága autót. A történtek miatt szóbeli figyelmeztetésben részesült, de a főnöke nem akar megválni tőle.

A bíróság végül - mint arról a Békés Megyei Hírlap hírt adott - mérsékelte a büntetést:. Az ítélet értelmében - a minden járműre kiterjedő rendőri eltiltással szemben - a 10 hónap alatt csak személyautót nem vezethet, de "C" járműkategóriába tartozó autót (ami szükséges a munkájához), például teherautót, igen - közölte az [origo] kérdésére Kukla Angelika, a megyei bíróság sajtószóvivője. A határozatot ismertető bírósági közlemény szerint ugyanis a gyorshajtó arra hivatkozott, hogy családja van, gyermeket nevel, így ha az eltiltás miatt állás nélkül marad, anyagilag ellehetetlenül. A férfi a büntetés további enyhítését kérte, de a bírák ezt már megtagadták.