Reptéri járat

2006.10.18.

Harc a taxisokkal!
Kóka János őszre jövendölt valamilyen reptéri vasutat, de mi ezt nem vártuk meg. Ferihegyre vezető expedíción mértük össze, mi tud a BKV vagy a MÁV a taxisokkal és a minibuszokkal szemben.

Kollégáimmal rendszeresen utazunk Ferihegyre. Most a jól bevált taxi/minibusz/kivisz valaki megoldás helyett BKV-val próbáltuk megközelíteni a hazai légiközlekedés fellegvárát. A kiindulási pont mindig a Nyugati pályaudvar volt.


Metró+200-as busz: versenyképes

A metró és a 200-as busz olcsó kombinációElsőként a 3-as metrót és a 200-as buszt kombináltuk. Fél 11-kor állok be a jegypénztári sorba és pár perc múlva már ropogós vonaljegyekkel rendelkezem. A metróban nem nézünk egymásra, hamuszürke arccal keltetjük a depressziót odabent. A magmaközeli vasút 10:55-re ér ki a napfényben fürdő Kőbánya-Kispest végállomásra.

A reptéri busz irányát tábla jelzi a kijáratnál, onnét meg majd csak elboldogul az a csóró, akinek nem telik taxira, minibuszra, napi 4000 forintos parkolásra a reptéren. A buszmegálló tövében Ferihegy tábla segít.

KöKi: olcsó megvilágosodás

Míg várunk a 200-as buszra, körbejárok kicsit. Ennél olcsóbban aligha lehet becsiccsenteni Pesten, néhány lepattant piac van versenyben az itteni árakkal. A KöKin a kávé 60, a kommersz feles 140 HUF, én beérem egy kisüveg ásványvízzel 100 forintért. A büfében talán nógrádi pattintott sóspálcika is akadt volna.

Végül csak 11:22-kor rajtol Kőbánya-Kispestről a 200-as busz. A gyorsforgalmiról hamar letérünk a mellette futó nyomorult aszfaltra, ahol az amúgy csendes és kényelmes Volvo busz bőszen ráz.

Incselkedő Európa

21 percet töltünk együtt Ferihegy 2-ig, közben Európa incselkedik velünk. Van külön csomagtartó a pakkoknak, induláskor angolul is köszöntik az utasokat, a turistáknak releváns megállók neve elhangzik igényes angolsággal és az 1-es terminál elérésekor kellemes repülést kívánnak. Hátha nem csupán rájuk rontó ellenőrhordák rögzülnek a becses turisták emlékezetében!

A metró-busz felállás a Nyugatitól versenyképes. 370 forintért 1 óra 12 perc volt a menetidő Ferihegyig, jegyvásárlással. Negyed órával kevesebb is lehetett volna, ha jobban jön ki a csatlakozás. A csomagot viszont magunk cigölhetjük.

Nagy kék után kis fehér busz

Minibusszal a gyűjtés miatt hosszú a menetidőA kijutás népszerű és cipekedéstől mentes módja a reptéri minibusz. Sokszor utaztam velük, 2300 Ft egy út, a retúrjegy 3900 Ft. A sofőrök mindig pontosak és legtöbbször udvariasak is, imponálóan kerülik ki a dugókat és egy emberre feleannyiba kerül, mint taxival.

Mégis elég kényelmetlen, mert rendszeresen másfél órával a kívánt kiérkezés előtt jött értem a kisbusz. Reggel fél ötkor nem mindegy, hogy a taxi 45 percével, vagy a minibusz másfél órájával kell számolni. Aki viszont a gyűjtőkörút végén van, annak az elaggott fehér Ford Transit alig lassabb a taxinál.

Gyűjtőjárat

Visszafelé az jár jól, aki gyorsan kiszállhat, és nem kell végigdöcögnie 6-7 másik utas végállomását. A minibusz nem közlekedik egész éjjel, akinek csúnyán elkésik a késő esti gépe, lemaradhat az utolsó fuvarról.


Mivel érdemes a reptérre járni? Összesítés a következő oldalon.

Forrás: VEZESS.HU                                                           FOTÓK